Στις 8 Νοεμβρίου 2019 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος κατά τη διάρκεια Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλων στο Ντάχερ του Καΐρου μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ουκρανική Εκκλησία και την Ορθοδοξία καθώς η Εκκλησία της Αλεξανδρείας είναι η δεύτερη στο δίπτυχο των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είχε πει ότι με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Αλεξανδρείας το ζήτημα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας είχε πλέον κλείσει.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έχει εκφράσει επανειλημμένα την στήριξή του στην Ουκρανική Εκκλησία ενώ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στις 13 Αυγούστου 2021 στην Ίμβρο είχε πει: «Ως δεύτερος και αποστολικός θρόνος, ακολουθήσαμε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του πρώτου μεταξύ των προκαθημένων, και στηρίζουμε αποφασιστικά την Μακαριότητα σας ως προκαθήμενο, ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Μετά την συγκεκριμένη απόφαση το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έγινε στόχος του Πατριαρχείο Μόσχας που επιχείρησε να το διασπάσει και να δημιουργήσει σχισματική δομή στην Αφρική χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει κάτι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.