Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σε τηλεοπτική συνέντευξη του αναφέρεται στην Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (12-10-2019) που είχε ως θέμα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρει, επίσης, στη συνέντευξη του, μεταξύ άλλων:
“Έτσι λοιπόν, δεν έχουμε αρμοδιότητα να κρίνουμε τις πράξεις μιας άλλης Εκκλησίας και μιας άλλης Συνόδου αλλά αφού το θέμα πήρε τις διαστάσεις που πήρε, ναι, αποφασίσαμε ότι εγκρίνουμε την Εκκλησία την Αυτοκέφαλη της Ουκρανίας». Όμως στην πραγματικότητα, τέτοια απόφαση δεν ελήφθη.
Βέβαια, συμφωνήσαμε όλοι ότι εγκρίνουμε αυτή την άποψη και την γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχου και αναγνωρίζουμε την καινούργια Εκκλησία. Ως μη όφειλε.
Έτσι λοιπόν, δεν έχουμε αρμοδιότητα να κρίνουμε τις πράξεις μιας άλλης Εκκλησίας και μιας άλλης Συνόδου, αλλά αφού το θέμα πήρε τις διαστάσεις που πήρε, ναι, αποφασίσαμε ότι εγκρίνουμε την Εκκλησία την Αυτοκέφαλη της Ουκρανίας.

(Σχετικά με το θέμα της κανονικότητας των χειροτονιών των ουκρανών σχισματικών).
Εκεί λοιπόν συζητήσαμε ότι όντως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέτασε τις χειροτονίες, όλες ανεξαιρέτως και βρήκε ότι είναι κανονικές, δηλαδή από που πήραν την ιερωσύνη και την αρχιερωσύνη οι σημερινοί Επίσκοποι της Ουκρανικής Εκκλησίας. Είναι κανονικές οι χειροτονίες, γιατί ακουγόταν ότι κάποιοι ήταν και αυτοχειροτόνητοι.
Εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε ότι οι χειροτονίες έχουν κανονικότητα, όπως λέμε. Τώρα, υπάρχουν και μερικά προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι θα θεραπευτούν, με το χρόνο.
Μην βλέπετε κάποιες επιφυλάξεις που κυκλοφορούν. Μετά την Εκκλησία της Ελλάδος, μία-μία από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία αλλά και όλα τα Πατριαρχεία θα προσχωρούν σε αυτή τη γνώμη και σε αυτή την άποψη τη δική μας.”

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.