Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Καβάλας: Στηριγμένη στην ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις 22 Ιουνίου η χθεσινή απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Αφορά την έγκριση των εργασιών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Προηγήθηκε έγγραφο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η απόφαση που ανοίγει το δρόμο εκτέλεσης των εργασιών αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την έγκριση της μελέτης συντήρησης – επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας, καθόσον οι προτεινόμενες, σχετικά μικρής κλίμακας, επεμβάσεις, θα συμβάλουν αφενός στη συντήρηση του ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου με αρχική κατασκευή που ανάγεται στον 16ο αιώνα και αφετέρου στην καλύτερη ανάδειξη χαρακτηριστικών στοιχείων των επιμέρους φάσεών του.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

  1. Μετά την καθαίρεση των επιχρισμάτων ή άλλες διερευνητικές εργασίες που τυχόν προκύψουν με την μέριμνα και την εποπτεία της αρμόδιας ΕΦΑ, να ελεγχθεί η κατάσταση διατήρησης του στατικού φορέα και να προσαρμοστούν τα σχέδια της αποτύπωσης, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική δομή, την τυπολογία, τις οικοδομικές φάσεις, τα υλικά κατασκευής και την παθολογία.
  2. Η χρήση των υλικών αδιαβροχοποίησης των λιθοδομών ή πλινθοδομών να γίνει κατά το δυνατόν σε περιορισμένη επιφάνεια και να χρησιμοποιηθεί πιστοποιημένο υλικό.
  3. Όσον αφορά στα δύο παράθυρα-φεγγίτες της όψης της προσθήκης επί της οδού Κουντουριώτη, τα προεξέχοντα πλαίσιά τους να κατασκευαστούν από τραβηχτά επιχρίσματα, με πλάτος, όμοιο με τα αντίστοιχα παράθυρα της όψης επί της οδού Σπετσών.
  4. Η μορφή των κιγκλιδωμάτων των φεγγιτών των θυρών με τα τοξωτά ανώφλια, να ακολουθεί τις αντίστοιχες των τοξωτών παραθύρων.
  5. Τα κιγκλιδώματα των οξυκόρυφων παραθύρων να έχουν ρομβοειδείς οπές αντί των τετραγωνικών των τοξωτών ημικυκλικών ανοιγμάτων, ώστε να διακρίνεται η διαφοροποίηση των οικοδομικών φάσεων κατασκευής τους.
  6. Οι εργασίες να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη αρμοδίου υπαλλήλου της ΕΦΑ Καβάλας. 7. Οι σειρές της μελέτης να αποσταλούν στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προς έλεγχο και θεώρηση».

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.