Μέσα στη χαρά της πορείας μας προς την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου αποδίδεται η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και εορτάζουμε εκ μεταθέσεως τη μνήμη των Αποστόλων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου, αντί αύριο 11 Ιουνίου, λόγω του ότι αύριο είναι Ψυχοσάββατο (αφιερωμένο στους κεκοιμημένους), παραμονή της Πεντηκοστής και η ακολουθία δε χωρεί πανηγυρική ακολουθία των τιμωμένων Αγίων.

Καλούμαστε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας μας και μαζί μας ο κλήρος και ο λαός μας με ενότητα και αγάπη, να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, επικαλούμενοι τις Πρεσβείες της Θεοτόκου, του Αποστόλου Βαρνάβα και όλων των Αποστόλων, Ιεραρχών, Μαρτύρων και Οσίων που πέρασαν, έζησαν και αγίασαν στην πατρίδα μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου. Η πατρίδα μας, η οποία με τον εκχριστιανισμό και του πρώτου Ρωμαίου αξιωματούχου Ανθύπατου Σέργιου Παύλου το 45 με 46 μ.Χ. αναδείχθηκε σε πύλη της Ευρώπης στην Ανατολή και παράθυρο της Ανατολής προς την Ευρώπη.

Ο Απόστολος Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης από την Κύπρο, «ισοστάσιος» των δώδεκα Αποστόλων. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια, τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και τη γενέτειρά του Κύπρο το έτος 45 μ.Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ.Χ.

Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητά του στο κήρυγμα του θείου λόγου. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Απ. Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο στήθος, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».

Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του «υιού της Παρακλήσεως» στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, και τούτο διότι πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων και πρεσβυτέρων, αφού το κήρυγμα του Ευαγγελίου έφθασε στο νησί μας ενωρίτερα, μετά το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής και το διασκορπισμό των χριστιανών μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Τιμή και ευλογία απέραντη για όλους μας, αλλά και ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας και την Οικουμενική Ορθόδοξο Εκκλησία.

Η Εκκλησία της νήσου μας εορτάζει τον Ιδρυτή της και θυμάται το πανίερο ιστορικό γεγονός των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του Γενναιομάρτυρα Αποστόλου Βαρνάβα, στις αυλές της Καθέδρας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην καρδιά της ημικατεχόμενης Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκαν πριν ένα έτος από τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ και της Εκκλησίας Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄.

Το ιερό αυτό έργο, των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του «υιού της Παρακλήσεως» Αποστόλου Βαρνάβα, όπως και πολλά άλλα τα τελευταία 16 έτη, μέσα στο πλαίσιο του ποικιλόμορφου ποιμαντικού έργου σε ολόκληρη τη νήσο μας, στην Αρχιεπισκοπή, στις Μητροπόλεις, τις Μονές και ενορίες, καθώς και στις κατεχόμενες Μονές και Εκκλησίες μας έχουν τη φροντίδα και τη σφραγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

«Τὸν Ἀπόστολον πάντες ἀνευφημήσωμεν, ὡς αὐτόπτην τοῦ Λόγου (τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ) καὶ θεῖον κήρυκα, καὶ ἐθνῶν πνευματικὸν σαγηνευτὴν ὡς ἀληθῶς· ὅτι προσήγαγεν ἡμᾶς, εἰς ἐπίγνωσιν Χριστοῦ, Βαρνάβας ὁ Θεηγόρος, ὁ μέγας ἡμῶν προστάτης, καὶ νῦν πρεσβεύει ἐλεηθῆναι ἡμᾶς».

Ας προσευχηθούμε όλοι, να αξιωθούμε σύντομα της μεγάλης χαράς να τιμήσουμε πανηγυρικά τον Απόστολο Βαρνάβα, τόσο στον τάφο του, όσο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του στη Σαλαμίνα, ως προσκυνητές και ελευθερωτές, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες του «υιού της Παρακλήσεως».

Πανηγυρίζουν Ναοί επ’ ονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα, εκτός από τη Μονή στη Σαλαμίνα και το νέο Καθεδρικό Ναό στην Αρχιεπισκοπή, στη Δασούπολη, την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Κοκκινοτριμιθιά, τη Δερύνεια, το Ζύγι, τον Πάνω Αμίαντο και το παρεκκλήσιο στη σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.