«Μας υποδέχτηκε πολύ ζεστά όλος ο κόσμος. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία για όλους μας. Μας χειροκροτούσαν. Φώναζαν “Ζήτω η Κύπρος”». Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Αναγνωστήριο Ελληνισμός Ακακίου αλλά και ευρύτερα την Κύπρο, αφού η συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
Ο κ. Αντώνης Ασπρής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου περιέγραψε στο philenews πώς βίωσαν το ξεχωριστό γεγονός τα 22 άτομα τα οποία συμμετείχαν στην παρέλαση. Ήθελαν να κάνουν γνωστό σε όλη την Ελλάδα το σωματείο τους, που γιορτάζει έναν αιώνα δράσης και παράλληλα, με αφορμή τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής, να υπενθυμίσουν το «Δεν ξεχνώ».
«Από το 2021, μετά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραία το σωματείο μας να παρελάσει στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ασπρής και πρόσθεσε ότι ξεκίνησαν να προετοιμάζουν το διαδικαστικό κομμάτι.
«Καταφέραμε και ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη 22 άτομα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου Ελληνισμός Ακακίου και παράλληλα, λόγω της επετείου των 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή. Σκεφτήκαμε ότι θα εκπροσωπούσαμε και το σωματείο μας αλλά και όλη την Κύπρο στην παρέλαση».
Έτσι και επέλεξαν, πέρα από το λάβαρο του σωματείου τους, να κρατούν και το λάβαρο με τον Άγιο Γεώργιο, την ελληνική και την κυπριακή σημαία, καθώς και τη σημαία με το «Δεν ξεχνώ».
«Πετύχαμε να ακουστεί το όνομα του σωματείου μας “Ελληνισμός Ακακίου” στο πανελλήνιο και παράλληλα, στείλαμε το μήνυμα ότι ο ελληνισμός δεν ξεχνά. Με κάθε ευκαιρία διατρανώνουμε την επιθυμία μας για απελευθέρωση».
Ξεκαθάρισε ότι λόγω συμβολισμού, τους ενδιέφερε η συμμετοχή μόνο για τη φετινή παρέλαση και ότι δεν θα το επιδιώξουν και για το μέλλον. Ωστόσο, ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους. «Αγκαλιάστηκε η συμμετοχή μας. Μας έλεγαν μπράβο. Ήθελαν βγουν φωτογραφία με το λάβαρο. Ενδιαφερόντουσαν να μάθουν για το σωματείο και για το “Δεν ξεχνώ”. Παρελάσαμε και μας φώναζαν “Ζήτω η Κύπρος”».