Πριν από λίγη ώρα πέθανε ο Τζορτζ (Γεώργιος) Μπίζος που ήταν ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. O Μπίζος είχε γεννηθεί 14 Νοέμβρη το 1928 ενώ ήταν πατέρας τριών αγοριών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 13 του στο χωριό Βασιλίτσι της Μεσσηνίας. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ο πατέρας του έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του προστατεύοντας επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες που καταδίωξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Με μια ψαρόβαρκα προσπάθησε να τους πάει στην Κρήτη παίρνοντας μαζί και τον μικρό Γιώργο. Τρεις μέρες πάλευαν με τα κύματα, μέχρι που τους μαζεύει ένα συμμαχικό πλοίο και τους πάει στην Αλεξάνδρεια, αφού η Κρήτη είχε ήδη καταληφθεί. Από εκεί έφυγαν για τη Νότια Αφρική.

Εκεί σπουδάζει Νομική, μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά μεγάλη φήμη μέχρι το 1963 που ο Νέλσον Μαντέλα τον καλεί να τον υπερασπιστεί στη δίκη της Ριβόνια. Γίνεται ο υπερασπιστής θρύλος στη δίκη του: «Πρότεινα στον Νέλσον να πει ότι ήλπιζε να ζήσει και να υλοποιήσει τα ιδανικά του, αλλά αν χρειαζόταν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Αυτό που επηρέασε την πρότασή μου ήταν η ιδέα, ότι ο Σωκράτης ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε προκαλέσει με τόσο αποφασιστικό τρόπο τους Αθηναίους ενόρκους. Έπεισα τον Μαντέλα να προσθέσει το «εάν είναι αναγκαίο» ώστε η δήλωσή του να μην εκληφθεί από το καθεστώς ως πρόθεση να γίνει μάρτυρας και καταδικαστεί σε θάνατο αντί για φυλάκιση».

Χαρακτηρίζεται ως ο δικηγόρος που νίκησε το Απαρχάιντ.

George Bizos, left, arrives for his 80th birthday party with former president Nelson Mandela, right, in Johannesburg Wednesday Nov. 12, 2008. Few lawyers are considered to have done more to challenge the apartheid government than George Bizos, lifelong friend of Nelson Mandela. Bizos fled Greece in 1941 with his father, who had helped seven New Zealand soldiers escape German-occupied territory. Bizos helped shape South Africa’s constitution and continues to be a passionate human rights activist. (AP Photo/Denis Farrell)

Φωτογραφία από τα 80α γενέθλια του Μπίζου με τον Νέλσον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής το 2008. Όπως αναφέρεται και στην φωτογραφία, στα αγγλικά, λίγοι δικηγόροι έχουν αντιμετωπίσει την κυβέρνηση του Απαρχάιντ όπως ο φίλος του Νέλσον Μαντέλα.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλεί τον Γιώργο Μπίζο, «αδελφό», περιγράφοντάς τον, ως ένα παιδί Ελλήνων Μεταναστών, που συνδυάζει «ένα συναισθηματικό χαρακτήρα, με ένα οξύ μυαλό». Ο ίδιος δεν αρέσκεται σε βαρύγδουπους τίτλους. Κι ας φέρει επάξια τον τιμητικό τίτλο «Πρεσβευτής Ελληνισμού» που του απένειμε η Νομαρχία Αθηνών. Ενα τίτλος, που προστίθεται στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει. Μία εξ αυτών, το Μάιο του 2001, όταν ανακυρήχθηκε ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων, δικηγόρος της χρονιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.