Ο Δήμος Κερύνειας με βαθιά θλίψη αναγγέλλει το θάνατο της πολυαγαπημένης Κερυνειώτισσας, Ρήνας Κατσελλή.

Η Ρήνα Κατσελλή τίμησε την πόλη της και ολόκληρη την Κύπρο. Διακρίθηκε στον αγώνα του 55-59 για την ελευθερία της πατρίδος, τη συμβολή της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, την ανεκτίμητη προσφορά της στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες, αλλά ιδιαιτέρα για τη διατήρηση της μνήμης της Κερύνειας μας μέσα από το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό της έργο.

Η Ρήνα Κατσελλή αφοσιώθηκε στον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και τα μέσα που διέθεται για επιστροφή στην πόλη που τόσο πολύ αγαπούσε.

Ο Δήμος Κερύνειας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις δυο θυγατέρες και στους λοιπούς συγγενείς της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει, αναφέρει ο Δήμος σε ανάρτησή του.

Η Ρήνα Κατσελλή γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1938. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ.

Ήταν η πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1985 και του 1991.

Βιογραφικό

Η Ρήνα Κατσελλή (το γένος Σταύρου Χαραλαμπίδη), γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, κατά την οποία αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, μαζί με όλους σχεδόν τους Έλληνες Κύπριους των κατεχομένων από τα τούρκικα στρατεύματα περιοχών της Κύπρου.

Γράφει συστηματικά, κυρίως για την Κερύνεια, την ιδιαίτερη πατρίδα της, μυθιστορήματα, θεατρικά, λαογραφικές έρευνες, ποίηση κ.α. Το 1973 ίδρυσε τις “Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα”, στα πλαίσια των οποίων εξέδωσε διάφορα βιβλία.

Η ενεργός ανάμιξή της στην πολιτική, μετά το 1974, τη φέρνει πρώτη Κυπρία γυναίκα βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκπροσωπεί την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα επαρχία Κερύνειας (1981-1996). Ήταν γραμματέας και υπεύθυνη των εκδόσεων του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας.

Βραβεύτηκε τρεις φορές με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, μια φορά με το κρατικό βραβείο μελέτης/δοκιμίου, η Κυπριακή Δημοκρατία της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών το 2010 και αρκετά βιβλία της μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.