Ραγδαίες εξελίξεις και παρασκήνιο στο δρόμο για τη διαδοχή στη Μητρόπολη Σικάγου

Γράφει η Μαρίνα Ζώζιου

Ένα νέο ντοκουμέντο έρχεται να ταράξει τα νερά στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η νέα αποκάλυψη αφορά την αναμενόμενη και πολυσυζητημένη εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου.

Για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας η τελευταία επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, η οποία εστάλη πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου με αριθμό πρωτοκόλλου 1047, στην οποία ανακοινώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την απόρριψη της γνωμοδότησης της νομικής επιτροπής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με τη σύνθεση του καταλόγου εκλογίμων για τη διαδοχή της Μητρόπολης Σικάγου.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και να εμπλουτιστεί ο αρχικός κατάλογος των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το συγκεκριμένο θώκο ”κατά τας υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Υπενθυμίζει στον Αμερικής Δημήτριο την απόφαση της Αγίας Συνόδου, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ότι η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής πρέπει να ακολουθήσει τη συμφωνημένη διαδικασία δηλαδή να μην αποκλείσει από τον κατάλογο εκλογίμων προς αρχιερατεία Μητροπολίτες του Πατριαρχείου που έχουν στο παρελθόν υπηρετήσει στην Αμερική, διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και έχουν πλούσια πείρα σε νευραλγικά πόστα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για το παρατεταμένο χρονικό διάστημα που παραμένει ακέφαλη η Μητρόπολη Σικάγου και ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο να μην αναβάλει πλέον τη διαδικασία και να συγκαλέσει Επαρχιακή Σύνοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ την προηγούμενη Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έστειλε νέο κατάλογο των εκλογίμων. Σε αυτόν περιλαμβάνονται τέσσερις κατηγορίες υποψηφίων δηλαδή οι αρχιμανδρίτες, οι χηρεύσαντες ιερείς, οι εν ενεργεία αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής και οι αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχουν διακονήσει στο παρελθόν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική δηλαδή οι Μητροπολίτες Δαρδανελλίων Νικήτα, Μεξικού Αθηναγόρας, Τορόντο Σωτήριος και Σουηδίας Κλεόπας.

Απέρριψε τον πρώτο κατάλογο για Σικάγου ο Βαρθολομαίος-αυστηρή επιστολή στον Αμερικής

περισσότερα στο σημερινό ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.