Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ομόφωνα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του τουρκικού κράτους να επαναφέρει την
Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε καθεστώς ενεργού μουσουλμανικού τεμένους. Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια αντίκειται σε όλες τις διεθνείς αρχές προστασίας μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αλλοιώνει σημαντικά τον χαρακτήρα του μεγαλειώδους βυζαντινού κτίσματος.

Παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα μετατροπής σημαντικών βυζαντινών μνημείων σε μουσουλμανικά τεμένη και όχι σε μουσειακούς χώρους υπάρχουν πολλά στη σύγχρονη Τουρκία και δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες χρήσης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς (Μονή Παντοκράτορος, Αγία Σοφία Τραπεζούντας, Αγία Σοφία Νίκαιας, Αγία Σοφία Βιζύης, Καθολική της
Αίνου κ.ά.). Εκφράζουμε την αγανάκτηση και τον φόβο μας ότι οι μετατροπές που θα λάβουν χώρα μέσα στην Αγία Σοφία θα θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του διακόσμου του κτιρίου και θα το εκθέσουν σε πιθανούς βανδαλισμούς με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες ζημιές.

Συμμεριζόμαστε τους φόβους, την ανησυχία και την οργή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και απαιτούμε από το Τουρκικό κράτος την αναίρεση της οπισθοδρομικής αυτής απόφασης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.