Στην Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ Πύργου της 21ης Οκτωβρίου 2019 εδημοσιεύθη άρθρο με θέμα "ΚΑΥΣΗ ή ΤΑΦΗ;", το οποίον διαστρέβλωνε την αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στο θέμα τούτο.

Απάντηση στο δημοσίευμα αυτό έδωσε αυθημερόν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, την οποία εδημοσίευσε την επομένην και η ΠΡΩΙΝΗ.

Λόγω της σπουδαιότητος και επικαιρότητος του θέματος, αναρτώμεν και ημείς στην Ιστοσελίδα μας:

Προς Τον αξιότιμον Διευθυντήν της Εφημερίδος ΠΡΩΙΝΗ Πύργου

Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα σήμερα στην ΠΡΩΙΝΗ το άρθρο του κ. Θεοδώρου Κόλλια με τίτλον: «ΚΑΥΣΗ Η ΤΑΦΗ;» και επ’ αυτού θέλω να σας γνωρίσω και δι’ υμών να πληροφορηθούν οι Άναγνώστες της ΠΡΩΙΝΗΣ τα εξής:

Είναι πράγματι το θέμα επίκαιρο και μεγάλο και καλώς το έθιξε ο Συνεργάτης σας, διότι πράγματι χρειάζεται να μάθουν περί αυτού οι συμπολίτες μας την αλήθεια, αφού είναι τούτο εντολή και της Αγίας Γραφής, λεγούσης: «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάννου Η 32).

Είναι καλά τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο Συνεργάτης σας στο άρθρον του, αλλά δεν είναι πλήρη. Ιδιαίτερα όσα γράφει περί της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως για το θέμα και δη η υποσημείωσις (1) όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στην χριστιανική αλήθεια, αλλά και την διαστρεβλώνoυν.

Η Ορθόδοξη χριστιανική μας πίστις, κ. Διευθυντά, πιστεύει και διδάσκει ότι κατά την Δευτέρα παρουσία του Κυρίου θα αναστηθούν και τα σώματα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα ζούνε με ψυχή και με το σώμα τους μαζί. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι δισυπόστατος, αποτελείται από ψυχή και σώμα. Έτσι τώρα με σώμα και ψυχή ζει, έτσι θα ζη και μετά την Ανάστασι των νεκρών. Βεβαίως το σώμα του δεν θα είναι σαν αυτό που έχομε τώρα, αλλά σαν το σώμα του Αναστάντος Ιησού Χριστού.

Και όπως ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ετάφη και Ανέστη, έτσι θέλει η Ορθόδοξη Εκκλησία και για εμάς: Να ταφώμεθα και να ανασταινόμαστε.

Αυτό βεβαίως δεν θα ειπή, εάν κάποιου συνανθρώπου μας χαθή το σώμα, ή το φάνε τα άγρια ζώα ή τα ψάρια στην θάλασσα ή και αν καεί, όπως έκαιγαν τους χριστιανούς στους Διωγμούς, ότι δεν θα αναστηθή ο άνθρωπος. ΟΧΙ, θα αναστηθή και με το σώμα του. Ο Θεός έχει την δύναμι να το αναστήση και από την σκόνη.

Αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά και τα σώματα των ανθρώπων, ως των αγίων μας, του αγίου Γερασίμου που εορτάσαμε χθες, του αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο, του αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, του αγίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας, την αγία κάρα του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα κ.λ.π.

Έπειτα με την ταφήν εκφράζουμε και την τιμή και τον σεβασμό μας στο σώμα των γονέων μας, που μας εγέννησαν και μας εγαλούχισαν και γενικά εκφράζουμε την ανθρωπιά μας στα σώματα των συνανθρώπων μας. Σκληρόν και απάνθρωπον δεν είναι να τους καίμε;

Με ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.