Οι αυριανές συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είναι καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα σχετικά νομοσχέδια δεν θα υπερψηφιστούν από κόμματα της συμπολίτευσης αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, είπε ότι «είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αναφέρομαι και στο θέμα των εκποιήσεων και στην απεργία που έγινε σήμερα.

Όταν μιλάμε για την οικονομία χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα, γιατί μόνο μέσα από μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις θα μπορούμε να έχουμε μια οικονομία που θα μας επιτρέπει να έχουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Οι θέσεις όλων είναι απόλυτα σεβαστές. Η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, έχει την ευθύνη, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν σε καμιά απολύτως περίπτωση τα οικονομικά.

Έχουμε πολλές προκλήσεις, βλέπετε τι συμβαίνει σε περιφερειακό, σε διεθνές επίπεδο, είμαστε μια μικρή ανοικτή οικονομία που επηρεαζόμαστε σε σημαντικό βαθμό από εξωγενείς παράγοντες και όλες οι αποφάσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας θα ληφθούν μέσα στο πλαίσιο που σας προανέφερα».

Ερωτηθείς αν δόθηκε από πλευράς μας απάντηση στα ΗΕ για το όνομα της προσωπικότητας που θα διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ ως αποσταλμένο του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι ακόμα. Θα δώσουμε σύντομα».

Ερωτηθείς αν αυτό το άτομο είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι κυρία, και αναμένουμε τις εξελίξεις. Αυτή τη βδομάδα, θεωρώ ότι ενδεχομένως ο ΓΓ να προβεί σε ανακοίνωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι του έχει απευθυνθεί πρόσκληση από τα ΗΕ στην Κύπρο για κοινωνική εκδήλωση όπου θα είναι και ο κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πάντα ανοικτός στην οποιαδήποτε πρόσκληση, συνάντηση με τον κ. Τατάρ, τον έχω καλέσει κατ΄επανάληψη και για συζητήσεις και για κοινωνική συνάντηση. Δεν έχω τίποτε να ανησυχήσω. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε ευκαιρία μου δίνεται να είστε σίγουροι ότι θα την αξιοποιήσω».

Κληθείς να αναφερθεί στο αυριανό ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ιορδανία που σχετίζεται και με το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια. Είδατε και χθες, ήμουν στη Λάρνακα στους Αμερικανούς, είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη. Θεωρώ τις αυριανές συναντήσεις καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης (της πρωτοβουλίας της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου). Φαίνεται, μακάρι να διαψευστώ, ότι αυτή η κατάσταση, η απαράδεκτη κατάσταση με τον πόλεμο θα τραβήξει δυστυχώς. Θέλω να κάνω ένα κάλεσμα για προστασία του άμαχου πληθυσμού. Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα, και εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, εάν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα δεδομένα, να μπορούμε να υλοποιήσουμε τον ρόλο που λέμε ότι έχουμε, ένα ρόλο τον οποίο αναδεικνύουμε μέσα και από συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς για «ορατά και αόρατα» μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε σχέση με το περιστατικό στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βλέπω την ειρωνεία από κάποιους, όχι από εσάς φυσικά, για τα αόρατα και τα ορατά. Καλώ αυτούς, οι οποίοι ειρωνεύονται να επισκεφθούν την περιοχή, δεν το έπραξαν προφανώς, δεν μίλησαν με τους κατοίκους.

Ένιωσα την ανάγκη να πω χθες εκεί, το είπα και ψες, ότι πρώτο μου μέλημα είναι η ασφάλεια των κατοίκων. Και χάρηκα από τη συζήτηση που είχα ότι, ναι, οι κάτοικοι βλέπουν τα μέτρα, για αυτούς έγιναν εξάλλου και όχι για να τα χαιρετίσει ο οποιοσδήποτε άλλος, ο κόσμος που είναι εκεί μας ενδιαφέρει. Και χαίρομαι που τα μέτρα που λήφθηκαν τους έχουν ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ωστόσο η κάμερα που τοποθέτησαν οι Τούρκοι είναι εκεί και λειτουργεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «σίγουρα είναι εκεί, είναι κάτι απαράδεκτο, παραβιάζει, αλλά την ίδια στιγμή εμείς κάνουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δικών μας δυνατοτήτων, αυτά που πρέπει να κάνουμε με προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.