Τηρούνται οι Κανόνες του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου δήλωσε την Παρασκευή Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα των μοναχών της Μονής του Οσίου Αββακούμ.

Σε παρατήρηση ότι οι δικηγόροι των μοναχών είναι επικριτικοί για τη στάση της Εκκλησίας αλλά και του ιδίου και το πως τους αντιμετωπίζουν και ερωτηθείς αν θα τηρηθούν όλοι οι Κανόνες του Καταστατικού της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι οι Κανόνες τηρούνται και το ξέρουν και οι ίδιοι.

«Αν θέλουν να παραπλανήσουν είτε τους πελάτες τους είτε κάποιους άλλους δική τους υπόθεση. Οι Κανόνες τηρούνται και το ξέρουν καλύτερα από όλους ότι υπεράνω και Καταστατικού και διατάξεων βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, η οποία μπορεί και να τροποποιήσει Κανόνες, κάτι το οποίο δεν έκανε βέβαια. Είναι ομόφωνη η Ιερά Σύνοδος. Και να μην παραποιούν κάποιες δηλώσεις του ενός ή του άλλου. Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύβος ερρίφθη από την Λοϊζίδου-Δείχνει ποινικά αδικήματα για τις κάμερες στη Μονή

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για το πότε θα ανοίξει η Μονή και αν θα πάνε άλλοι μοναχοί, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν είναι δικαίωμα δικό μας να επέμβουμε».

«Ανήκει σε μια άλλη Μητρόπολη , η οποία έχει την εξουσία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 20 Ιουνίου και αν θα τεθεί το θέμα της Μονής Οσίου Αββακούμ, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι «εάν η Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου τελειώσει το έργο της θα παραπέμψει το κατηγορητήριο στους ιδίους και στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας. Δεν θα έρθει στη Σύνοδο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε αναμένεται η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αν πάρουν το κατηγορητήριο νομίζω δεν θα είναι τόσο απομακρυσμένη η απόφασή τους, γιατί θα έχουν και το κατηγορητήριο και σε αυτό το κατηγορητήριο θα απαντήσουν και θα υπερασπίζονται τους εαυτούς τους».

Ερωτηθείς αν εντός του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει η υπόθεση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πιστεύω ναι πολύ σύντομα, όταν φτάσει εκεί» .

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν υπάρξει έφεση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι αμέσως θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος.

«Αλλά πρέπει να υπάρξει απόφαση πρώτον και να είναι καταδικαστική για να υπάρχει έφεση. Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία. Αφού γίνονται οι ανακρίσεις δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.