Όπως μας πληροφορεί η Ιερά Επισκοπή:

Ανακοινώνεται ότι την 24η Οκτωβρίου 2017, κατά την πρωινή συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αποφασίσθη ομοφώνως κατόπιν προτάσεως του Σεπτού Προκαθημένου Αυτού, Μακ. Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου Β, η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν εις Ιερά Μητρόπολη.

Συνεπώς, ο νέος τίτλος της εκκλησιαστικής αυτής Επαρχίας του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου είναι: «Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν» και ο Ποιμενάρχης της φέρει τον τίτλο: “Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ατλαντικής Αφρικής”

Pointe-Noire, 24η Οκτωβρίου 2017

Ανύψωση της Επισκοπής Μπραζαβίλ σε Μητρόπολη αποφάσισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό συμπληρώνει ήδη 30 χρόνια παρουσίας και δράσεως στην Δημοκρατία του Κονγκό. Ο πρώτος κήρυξ της Ορθοδοξίας στην Μπραζαβίλ το έτος 1983 υπήρξε ο καταγόμενος από το Lubumbashi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) αδελφός και μετέπειτα πρώτος ιερέας, μακαριστός Floribert Tchizibou.

Το 1985 ο μακαριστός Μητροπολίτης Άκκρας κυρός Ειρηναίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Μπραζαβίλ, βαπτίζοντας εξήντα πέντε πιστούς. Το 1988 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ειρηναίος χειροτόνησε κληρικό τον π.Floribert Tchizibou.

Το 1991 το κράτος του Κονγκό ανεγνώρισε νομικώς την ορθόδοξη κοινότητα της χώρας. Το 1994 ο αοίδιμος Μητροπολίτης Καμερούν κυρός Πέτρος, μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας (1997-2004), αναδιοργάνωσε την τοπική Εκκλησία και κατόπιν χειροτόνησε τους πρώτους γηγενείς κληρικούς, Αιδεσιμ.ωτάτους π.Bernard Diafouka και π.Maxime Oumba.

Το 1995 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρός Παρθένιος Γ’ υπήγαγε την Εκκλησία του Κονγκό στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής (RDC), ο Ποιμενάρχης της οποίας, μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Τιμόθεος, μερίμνησε για την περαιτέρω πρόοδο της ορθοδοξίας στο Κονγκό.

Από το έτος 2003 ο τότε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής (νυν Πενταπόλεως) Σεβ.κ.Ιγνάτιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας. Με πρωτεργάτη τον εξ Αγίου Όρους Ιερομόναχο π.Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, προέβη στην σύσταση Ενοριών, στην ανέγερση Ιερών Ναών, στην χειροτονία κληρικών, στην δημιουργία ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων, ορφανοτροφείου και ραδιοφωνικού σταθμού.

Το 2007 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κονγκό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τα κράτη της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Δημοκρατίας της Γκαμπόν, αποσπασθέντα από την πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία των Ιερών Μητροπόλεων Κεντρώας Αφρικής και Καμερούν αντιστοίχως, αποτέλεσαν μία ξεχωριστή Επισκοπή, την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, υπό την ευθύνη του διορισθέντος ως Πατριαρχικού Επιτρόπου Αυτής π.Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου.

Τον Οκτώβριο 2012 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποίησε την δεύτερη επίσημη επίσκεψή Του στο Κονγκό.

Τέλος, την 21η Νοεμβρίου 2012, κατόπιν προτάσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β’, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του παλαιφάτου Πατριαρχείου, εξέλεξε ομοφώνως τον τότε Αρχιγραμματέα Αυτής, Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο ως πρώτο Επίσκοπο της νεοπαγούς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, ο οποίος ενεθρονίσθη επισήμως στην έδρα της Επισκοπής, στη συμπρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, Pointe-Noire, την 14η Απριλίου 2013.

Σήμερα, η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν αναπτύσσει δυναμικά ένα σπουδαίο ιεραποστολικό και κατηχητικό έργο, συμπληρούμενο από έντονη δραστηριότητα στους τομείς της φιλανθρωπίας, της εκπαιδεύσεως, της περιθάλψεως και της υγείας, ιδιατέρως υπέρ των εμπεριστάτων και ασθενεστέρων οικονομικά γηγενών, χωρίς καμμία θρησκευτική ή άλλη διάκριση.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.