«Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία και να αναπτύξουμε νέα για τη διατήρηση της ειρήνης. Από την πρόληψη των συγκρούσεων και την ταυτοποίηση των αιτίων έως τη διαμεσολάβηση, τη διατήρηση της ειρήνης και την οικοδόμηση της ειρήνης», ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, μιλώντας στη ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσο παλαιούς όσο και αναδυόμενους στρατηγικούς κινδύνους, απειλές και προκλήσεις, οι οποίες δημιουργούν ολοένα και πιο σύνθετες και ανασφαλείς συνθήκες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», παρουσίασε ένα όραμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις και να διατηρήσει την ειρήνη σε μία στιγμή που ο κόσμος βιώνει άνευ προηγουμένου και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις.

Αναφορικά με τη «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», ο κ. Σέκερης, επικαλούμενος την πρόταση του γγ του ΟΗΕ ότι οι ειρηνευτικές αποστολές αποτελούν μηχανισμό «αποτελεσματικής και εφαρμοστέας πολυμερούς διπλωματίας», αλλά και «θεμελιώδες εργαλείο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ότι οι άξονες δράσης που περιλαμβάνονται σε αυτήν, με στόχο την ενίσχυση και επικαιροποίηση του συστήματος ειρηνευτικών δράσεων, προσφέρουν μία λίαν χρήσιμη καθοδήγηση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

H «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη» επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να αναζωπυρωθεί η πολυμέρεια και συνηγορεί υπέρ των κρατών να δώσουν προτεραιότητα στη συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού, υπογραμμίζει την κεντρική θέση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παροτρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης. Επιπλέον, υπενθυμίζεται στις χώρες ότι η διεθνής συνεργασία δεν απαιτεί από αυτές να παραιτηθούν από τα εθνικά συμφέροντά τους και τις ενθαρρύνει να αναγνωρίσουν ότι έχουν κοινούς στόχους.

«Συμμεριζόμαστε τη σύσταση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση να εξετάσουν προσαρμοσμένα και αποτελεσματικά μοντέλα αποστολών κατά την εκπόνηση στρατηγικών μετάβασης και αποχώρησης, όπου είναι σκόπιμο. Παράλληλα, συμφωνούμε ότι κάθε επιβολή της ειρήνης που εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με το διεθνές ανθρωπιστικό και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Σέκερης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσε ότι ως μελλοντικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το διάστημα 2025-2026, η χώρα μας δεσμεύεται να εργαστεί για την ενίσχυση της πολιτικής ενότητας εντός του Συμβουλίου στο θέμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, ως χώρα που συνεισφέρει στρατεύματα, τονίζει τη σημασία της στενής συντονισμένης συνεργασίας του Συμβουλίου με τις χώρες υποδοχής, τις γειτονικές χώρες, καθώς και τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομία.

Όσον αφορά στη δράση για την υποστήριξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων της Αφρικανικής Ένωσης και των υποπεριφερειακών οργανισμών, η Ελλάδα δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του γγ των Ηνωμένων Εθνών για μία νέα γενιά ειρηνευτικών αποστολών και επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας με επικεφαλής Αφρικανούς εταίρους, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυημένη χρηματοδότηση μέσω αξιολογούμενων συνεισφορών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.