Στιγμές πνευματικής ανάτασης έζησαν οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες των Αντικυθήρων το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου 2023 .

Με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και με προσκυνητές από την αδελφοποιημένη με τα Αντικύθηρα Κίσαμο της Κρήτης, εορτάσθηκε λαμπρά και πανηγυρικά ο λαοφιλής Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος στον προσφάτως ανακαινισθέντα Ιερό Ναό του στο νησί.

Το εσπέρας του Σαββάτου 22 Απριλίου τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του Ναού επι τη ανακαινίσει, η έκπλυση και ένδυση της Αγίας Τραπέζης και εν συνεχεία ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο προαύλιο του Ναού. Κατά τη διανομή του Αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο εκκλησίασμα τμήματα των μάκτρων και των σπόγγων από την έκπλυση της Αγίας Τραπέζης.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:39

Τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγ. Γεωργίου που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή του Αγ. Μύρωνος Αντικυθήρων.

Ο Ναός ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των οικογενειών αδελφών Κατσιπατάκη, καταγομένων από τον όμορο οικισμό Τσικαλαριανά, ενώ στην εν γένει ανακαίνιση και τον καλλωπισμό του Ναού συνέβαλαν ο εθνικός ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Αντικυθήριος διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής στις ΗΠΑ Δρ. Διονύσιος Γαλανάκης.

Την επιμέλεια των Θυρανοιξίων είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλε ο Πρωτοψάλτης εξ Αθηνών κ. Ιωάννης Τσούνης.

Παρά τη δραματική μείωση του μόνιμου πληθυσμού, οι ναοί των Αντικυθήρων ευπρεπίζονται τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη εκ βάθρων ανακαίνιση της παλαιότατης Ιεράς Μονής του Αγ. Μύρωνος με δαπάνες του κ. Μαρτίνου. Ας πρεσβεύουν οι Άγιοι για την πληθυσμιακή τόνωση του μικρού νησιού, που στα τέλη του 19ου αιώνα αριθμούσε περισσότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους και 7 Ιερείς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.