Η διαφορά, σε σχέση με την έως τώρα διαδικασία είναι, πως ενώ μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωνε από τους εκτιμητές τις εισηγήσεις για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πόλη τη χώρα, και αποφάσιζε κάθε τρία ή περισσότερα χρόνια, στο εξής η διαδικασία θα είναι αυτόματη.

Θα υπάρχει μία «Τράπεζα» με πληροφορίες για τις τιμές των ακινήτων, η οποία θα τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τις μεταβολές στις τιμές αγοράς και θα προσδιορίζονται αναλόγως και οι αντικειμενικές τιμές, κάθε χρόνο.

Με την ετήσια αναπροσαρμογή, θα αποφεύγονται οι τεράστιες ανατιμήσεις που καταγράφονται, όταν οι αναθεωρήσεις αργούν.

Πρόκειται για την ανάπτυξη και εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Με τη διαδικασία αυτή, οι όποιες μεταβολές καταγράφονται στις τιμές αγοράς των ακινήτων θα μεταφέρονται αυτόματα στις τιμές-Εφορίας των ακινήτων είτε πρόκειται για αυξήσεις είτε για μειώσεις.

Εφόσον το νέο Σύστημα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2022, θα έχουμε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ή το αρργότερο από το 2023 και στο εξής κάθε χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία, η οποία και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, «με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.