Ο Άγιος Θεός, ο Κύριος της ζωής «Ζωής και του Θανάτου» πριν λίγο καιρό κάλεσε στην θριαμβεύουσα Εκκλησία του, στο επουράνιο Θυσιαστήριο τον λαμπρό και άξιο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριστόν Μητροπολίτην Γλυφάδας κυρόν Παύλον Τσαούσογλου.

Η απουσία του αισθητή. Λύπη μας κυρίευσε όλους εμάς που τον ζήσαμε και τον αγαπήσαμε διότι ο πόνος είναι μεγάλος όταν ο θάνατος σε χωρίζει από αγαπημένα σου πρόσωπα.

Γνώρισα τον μακαριστό κυρό Παύλο το 1997 όταν φοιτούσα στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας.

Ακάθιστος Ύμνος-12 Απριλίου: Σύναξη Παναγίας Ακαθής, Θεοσκέπαστης, Πλατσανής και Ρόδον Αμάραντον

Γνώρισα στο πρόσωπο του τον γνήσιο εκκλησιαστικό άνδρα, τον άνθρωπο της αγάπης, της άσκησης, της ελεημοσύνης, των χριστιανικών αρετών και όταν έγινε Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, τον ταπεινό, αγωνιστή Επίσκοπο.

Τα λόγια μου πολύ πτωχά για να εξυμνήσω αυτή την προσωπικότητα. Εφάρμοζε της Θεϊκές εντολές, αγαπούσε χριστιανικά και γνήσια τον άνθρωπο, τα παραγγέλματα της Εκκλησίας τα έκανε βιώματα του.

Ως Ιεροσπουδαστές εμείς τότε, μάθαμε πολλά κοντά του, μάθαμε την προσευχή, την νηστεία, την λειτουργική ζωή και πάνω απ΄ όλα την απλότητα και την εν Χριστώ αγάπη. Είχα την χαρά να ζήσω πολύ κοντά τον κυρό Παύλο, στις χειροτονίες μου, στις βαπτίσεις των παιδιών μου και σε πολλές ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές μου.

Προηγιασμένη και Μέγας Κανών στο Μοναστήρι Αγίου Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου στον Άγιο Στέφανο

Σαν Μητροπολίτης ήταν κοντά στους Ιερείς του, αλλά και στον λαό γι΄αυτό που τον έταξε ο Θεός να επισκοπεύει, ήταν άξιος, ακούραστος και ευσυνείδητος Αρχιερεύς.

Πολλές φορές πήγα μαζί του στις φυλακές, σε ιδρύματα, σε νοσοκομεία για ποιμαντικές επισκέψεις.

Χάριζε χαρά και το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου στον άνθρωπο, όσον αφορά την ελεημοσύνη «ουκ εστίν μέγεθος».

Το σπίτι της μακαριστής μητέρας του στα Κάτω Πατήσια με συμβολαιογραφική πράξη το χάρισε σε πολύτεκνη οικογένεια που είχε πρόβλημα στέγασης. Πολλάκις βοηθούσε αναρίθμητους ανθρώπους ιδίως αποφυλακισθέντες για την επανένταξη τους στην κοινωνία.

Του αποδίδουμε τον ανάλογο σεβασμό για το ύψιστο αξίωμα της αρχιερωσύνης που αξιώθηκε να λάβει, αλλά με την παιδική αρετή του και την απλότητα του ήθελε να τον λέμε πάτερ Παύλο, διότι μας έλεγε είμαι πατέρας.

Θα έλεγα ότι μας έδινε ένα καλό παράδειγμα για μίμηση σ’ εμάς τους νεότερους κληρικούς.

Ενθυμούμε ένα περιστατικό μάλιστα, το οποίο συνέβη πριν λίγο καιρό (πριν δυο μήνες) σε εξόδιο ακολουθία, όταν μέσα στο Ιερό, συνομιλούσε ένας βοηθός Επίσκοπος «νεαρός τη σκέψει και τη ηλικία» της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής…., μ’ έναν παλιό καταξιωμένο Ιερέα που τον προσφώνησε «πάτερ» όπου εξεμάνη και άρχισε ο Επίσκοπος αυτός να βγάζει αφρούς από τα νεύρα του για την τοιαύτη προσφώνηση.

Δεν είναι ο Επίσκοπος ο πνευματικός πατέρας της Επισκοπής, αλλά ίσως να το είπε για να τον «δικαιολογήσωμεν» λόγω του ότι δεν έχει ποίμνιο.

Ακάθιστος Ύμνος-12 Απριλίου: Χαίρε, Παραδείσου θυρών ανοικτήριον

Οι φωνές του Επισκόπου αυτού ακούγονταν σε όλον τον Ναό με αποτέλεσμα το μεγάλο σκάνδαλο των πιστών και εάν ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού δεν καθησύχαζα τον λευίτη ιερέα και τους συγγενείς της κεκοιμημένης, θα ελάμβαναν χώρα απρεπέστατα επεισόδια.

Πόσο λοιπόν απέχει η απλότητα του Μακαριστού Επαρχιούχου Μητροπολίτη κυρού Παύλου από την «Αλαζονεία» του νεαρού Επισκόπου ;

Η ταπείνωση δεν είναι κακό, είναι χάρισμα μέσα στην Εκκλησία.

Η ζωή του, η απλότητα του, το γνήσιο χριστιανικό Ελληνορθόδοξο φρόνημα του και το πολυσχιδές έργο του, αποτελεί ιερά παρακαταθήκη για εμάς.

Είμεθα βαθιά ευγνώμονες μακαριστέ Ιεράρχα πατέρα Παύλε για ότι μας προσέφερες. Δεν θα σε λησμονήσουμε ποτέ.

Καλό Παράδεισο

Πρεσβύτερος & Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Φαληριακίου Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-5)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.