Ως άνθρωπος της σύγχρονης εποχής και σπουδαίο επιστήμονα χαρακτηρίζει τον νέο (εκλελεγμένο) Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ο βοηθός Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ , ο οποίος αυτή την περίοδο εκτελεί χρέη τοποτηρητή του Οικουμενικού Θρόνου στην Αυστραλία. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS ο κ. Ιεζεκιήλ, που είναι ο πρεσβύτερος των Επισκόπων που υπηρετούν σήμερα στην Αυστραλία, εκλαμβάνει ως θετική την κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής.

Θεοφιλέστατε αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε γνωρίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. Ποιες εκτιμήσεις σας για το πρόσωπό του;

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο τον γνώρισα κατ’ αρχάς εις την Πόλη, προ τριετίας, όταν συναντηθήκαμε όλοι οι αρχιερείς του Θρόνου.

Ήταν εκεί και μάλιστα ομίλησε εις την σύναξη. Στη συνέχεια τον συνάντησα εις την Αθήνα, δύο – τρεις φορές. Είναι ένα πρόσωπο πάρα πολύ σεμνό και ταυτοχρόνως, γνώστης πολλών πραγμάτων.

Είναι, όπως όλοι ήδη γνωρίζουν, επιστήμων. Σπούδασε Βιοηθική, επιπλέον βέβαια, με την σπουδή του εις την Θεολογία.

Πρέπει να σας πω ότι όταν τον πρωτογνώρισα είχα ενθουσιαστεί, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ σπάνια περίπτωσις, να είναι κληρικός και Θεολόγος και να σπουδάζει Βιοηθική. Είναι μια πάρα πολύ σπουδαία Επιστήμη για την εποχή μας και ως εκ τούτου, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ότι είναι «άνθρωπος της εποχής». Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί το ότι εξελέγη ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας. Έρχεται ως αντικατάσταση του πολύ αγαπητού, σεβαστού και σπουδαίου Θεολόγου και κληρικού, του Γέροντός μας, αειμνήστου Στυλιανού.

Θεοφιλέστατε, στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι έχει κάνει σπουδές Βιοηθικής, όπως τονίσατε και εσείς, στο πανεπιστήμιο Monash.

Πρόκειται για αυτό της Μελβούρνης και οι σπουδές να ήταν εξ αποστάσεως;

Νομίζω ναι, διότι από την ώρα που το ακούσαμε και εμείς και το είδαμε εις το βιογραφικό του, πιστέψαμε πως είναι το Monash εδώ και θα σπούδασε εξ αποστάσεως βέβαια, την Βιοηθική.

Ίσως είναι νωρίς ακόμα, αλλά έχει γίνει γνωστό πότε θα έρθει και πότε θα γίνει η ενθρόνιση του;

Προς το παρόν δεν μας έχουν ανακοινώσει τίποτα. Εφ’ όσον έχει γίνει η εκλογή του και ήδη έχουν ανακοινώσει τα της εκλογής και τα λοιπά, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μας ειδοποιήσουν. Φαίνεται θα περιμένουν βεβαίως να μπορέσει να τακτοποιηθεί και ο ίδιος. Μετά την εκλογή του θα πρέπει να τακτοποιήσει ορισμένα πράγματα και εν συνέχεια να μας ειδοποιήσει ότι έρχεται

Θεοφιλέστατε θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τη νέα μορφή που θα έχει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, διότι επιβεβαιώθηκε το σενάριο περί κατατμήσεως της Αρχιεπισκοπής.

Δεν μας έχουν ανακοινώσει τίποτα επισήμως. Ο Πατριάρχης βεβαίως δήλωσε ότι θα γίνει η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής σε Μητροπόλεις και τα λοιπά, αλλά προς το παρόν αναμένουμε για να ακούσουμε ποια θα είναι η εξέλιξη και πως ακριβώς θα γίνει.
Θέλω όμως τη γνώμη σας για την κατάτμηση αυτή θα καθ’ αυτή.

Πιστεύω ότι ήταν καιρός να γίνει αυτό το πράγμα, όπως δήλωσε και ο Πατριάρχης αλλά και εμείς. Είναι καλό να κατατμηθεί η Αρχιεπισκοπή σε Μητροπόλεις, οι οποίες βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουν μεταξύ τους σύνδεσμο και συνεργασία. Πολύ περισσότερο βέβαια οι κεφαλές των Μητροπόλεων, οι Μητροπολίτες, να σχετίζονται με τον «πρώτον», τον οποίο, αν ρωτήσετε εμένα, θα ήθελα να ονομάζεται Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και να εδρεύει στην πόλη τού Σύδνεϋ, όπου είναι ιστορικώς, ο πρώτος χώρος που εγκαταστάθηκε κληρικός Έλληνας ορθόδοξος στην Αυστραλία.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω, αναγνωρίζοντας ότι για σχεδόν 60 χρόνια τώρα διακονείτε στην Αυστραλία: είχατε την ίδια άποψη για την κατάτμηση και πριν την ανακοίνωση από το Πατριαρχείο;

Όπως γνωρίζετε έχω υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις αρχιεπισκοπικές περιφέρειες. Ξεκινώντας από την Πέρθη, εν συνεχεία στην Αδελαΐδα και σήμερα βρίσκομαι στη Μελβούρνη, όπου υπηρετώ εδώ και πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι καλό θα είναι να γίνει αυτό, το οποίο θα βοηθήσει περισσότερο τας κατά τόπους αρχιεπισκοπικάς περιφερείας.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές;

Όταν ρωτηθήκαμε, μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γέροντός μας, ποια θα είναι η γνώμη μας, οι Επίσκοποι συμφωνήσαμε ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το νομικό σύστημα. Θα εξακολουθεί να υπάρχει το Property Trust εις το Σύδνεϋ και είναι πολύ εύκολο να ασκούν οι επιμέρους Μητροπολίτες τα καθήκοντά τους, από τον τόπο στον οποίο θα βρίσκονται και θα κατοικούν.

Πλέον θα έχουμε Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια, έστω και μικρή, Ιερά Σύνοδο στην Αυστραλία;
Πιστεύω ότι θα έχει κάποια Σύνοδο. Θα είναι πλέον τρεις – τέσσερις Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο και εκείνος θα είναι ο πρόεδρος της συνάξεως αυτής ή αν μπορούμε να την ονομάσουμε, Σύνοδο.

από sbn

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.