Αντίθετη άποψη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όσο αφορά το θέμα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Εχουν ξανατεθεί αυτά τα θέματα (διαχωρισμός). Σε όλες τις περιπτώσεις ήμουν καθαρά εναντίον αυτού. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος», διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν είμεθα υπάλληλοι, είμαστε ιδιοκτήτες. Η περιουσία της Εκκλησίας ήταν όλη στα χέρια μας και οι πατέρες μας την έδωσαν».

Στη συνέχεια εξέφρασε τη σιγουριά ότι το θέμα θα παραμείνει άλυτο: «Εχουν λέχθει τόσα πράγματα περί διαχωρισμού, κι εγώ επειδή είμαι από τους παλαιότερους, λέω ότι δεν θα λυθεί ποτέ αυτό το θέμα», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση προσφυγής στην ΕΕ: «Είμαστε στην ΕΕ και θα προσφύγουμε στα όργανά της. Οταν πρόκειται για αναγνώριση ιδιοκτησίας είναι πολύ προσεκτική η ΕΕ».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στον πρωθυπουργό: «Ο Τσίπρας έχει την ευθύνη. Εχει πια την ηλικία. Εχει συμβούλους πολύ σκληρούς σε αυτά τα θέματα απέναντι στην Εκκλησία. Εδώ είναι που κολλάει το “Με ξένα κόλλυβα…”».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Με βάζει σε ανησυχία το τι έχει ειπωθεί. Θα ρωτήσω τον Αρχιεπίσκοπο. Αφηστε την περιουσία της Εκκλησίας εκεί όπου είναι. Θα είναι προς τιμήν σας να την αξιοποιήσετε. Μας δηλητηρίασαν τη ζωή, πήραν τα κτήματα και τα άφησαν βοσκοτόπια».

Σχολιάζοντας το Σκοπιανό και τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια την ώρα που Τσίπρας και Κοτζιάς υπέγραφαν τη συμφωνία, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Δεν γίνεται εθνική και κοινωνική δουλειά ουσιαστική σε ένα κράτος όταν οι αστυνομικοί κάθε μέρα κυνηγούν τους λαϊκούς», ενώ τόνισε πως: «σε μεγάλα θέματα, προσπαθώ να τηρώ μια ατμόσφαιρα στοιχειωδώς αξιοπρεπή και δίκαιη».

Όσο αφορά στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ο Άνθιμος είπε: «Αν δεν πείσουμε, υπάρχουν και άλλα μέσα, πχ τα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Σχολίασε μεν ότι «οι πέτρες και τα ΜΑΤ δεν είναι προς τιμήν μας και δεν τα αγαπώ», όμως προσέθεσε: «δεν έλαβα μέρος, αλλά σαφώς είμαι με την άποψη ότι εμείς δεν θέλαμε τέτοια λύση στο θέμα που αφορά τη Μακεδονία μας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.