Αναταραχή στις τάξεις των κληρικών έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου «οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι 6.000, ούτε μία παραπάνω».

Με φόντο και το ναυάγιο του προσχεδίου συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφορικά με τις αλλαγές το μισθολογικό καθεστώς των ιερέων οι δηλώσεις Γαβρόγλου πυροδοτούν νέα αντιπαράθεση.

Επί της ουσίας ο υπουργός Παιδείας λέγοντας ότι οι οργανικές θέσεις των κληρικών είναι 6.000, ενώ μισθοδοτούνται 10.400 αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για απόλυση 4.000 ιερέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, επικαλέστηκε το νόμο του 1945 και δήλωσε ότι «οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω», αφού, όπως είπε, «πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει».

Χαρακτήρισε δε «απίστευτη παθογένεια» και «θεσμική ακαταστασία» το γεγονός ότι «σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος», ενώ ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν.

«Είναι θέσεις που δίνει η πολιτεία στην Ιερά Σύνοδο για τους ιερείς και υπάρχει η κατανομή και η πρόσληψη χωρίς καμία διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Αναφέρθηκε και στις για τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών που προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου σημειώνοντας:

«Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι: Ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό; Ναι ή όχι;».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.