Στις δηλώσεις των επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ σχετικά με την απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της Ιερουσαλήμ και το γιατί μπορεί να ακολουθήσει σταδιακός εκτοπισμός των Χριστιανών από την πόλη, αιτιολογώντας έτσι την πρόσφατη κινητοποίηση στην Ιερουσαλήμ για την υπεράσπιση της χριστιανικής παρουσίας στην Αγία Γη.

” Η Ιερουσαλήμ είναι μια μοναδική πόλη, ιερή για τρείς θρησκείες. Επί αιώνες διεξάγονταν μακρόχρονοι πόλεμοι για την κατάκτησή της, υπήρξαν πολλές μάχες και εχθρότητα. Συνέπεια αυτής της περίπλοκης διαδικασίας δεν ήταν όμως η νίκη μιας πλευράς, αλλά η εδραίωση μιας ισορροπίας δυνάμεων. Γενιές ολόκληρες ταλαιπωρήθηκαν για να επικρατήσει και η διατάραξή της μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Ιστορικά η Ιερουσαλήμ χωρίζεται σε συνοικίες: χριστιανική, μουσουλμανική και εβραϊκή. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χρόνια τώρα προσπαθεί να αμφισβητήσει την παράνομη πώληση περιουσιακών στοιχείων, που του ανήκουν, στη χριστιανική συνοικία δίπλα στην Πύλη της Γιάφας, σε μια εκ των εξτρεμιστικών ομάδων. Εκ των πραγμάτων λόγος γίνεται όχι μόνον για την ενδεχόμενη απώλεια της ελεύθερης πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο, καθώς η οδός, που οδηγεί σ᾽ εκείνον, αρχίζει από την Πύλη της Γιάφας, αλλά και για την απειλή για τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του status quo και τον σταδιακό εκτοπισμό των Χριστιανών από την πόλη, η οποία αποτελεί λίκνο του χριστιανισμού. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο τους ορθοδόξους. Να, γιατί υποστήριξαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο οι επικεφαλής όλων των χριστιανικών εκκλησιών της Αγίας Γης“, υπογράμμισε.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.