Με δέος και συγκίνηση δεκάδες πιστοί, πρόσφυγες από όλη την ελεύθερη Κύπρο, μετέβησαν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα (μετά το 1958) της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην φερώνυμη Μεσαιωνική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού.

Για αρκετούς η εορτή αυτής της 3ης Νοεμβρίου λέγεται «T’ Άη Γιωρκού του σπόρου», γιατί συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της σποράς των σιτηρών.

Τη μέρα αυτή οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων.

Πολλοί έπαιρναν μαζί τους και σπόρο για να ευλογηθεί, τον οποίο αναμείγνυαν στη συνέχεια με τον υπόλοιπο, γιατί πίστευαν ότι η μελλοντική σοδειά θα απέδιδε πλούσιους καρπούς.

Τον εκκλησιασμό διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας».

Της ευχαριστιακής σύναξης προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, συμπαραστατούμενος από τον διάκονο Χαρίτων Θεοδώρου.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο πανοσιολογιώτατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Βασιλείου και ευχήθηκε για μια ακόμη φορά, να είναι η τελευταία φορά που οι Αμμοχωστιανοί λειτουργήθηκαν στο Άγιο Γεώργιο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός όταν ο Αρχιμανδρίτης, ανέφερε  ότι έφερε ιερατικά άμφια του μακαριστού πνευματικού του πατρός Πρωτ. Ευέλθωντος Χαραλάμπους και συγκεκριμένα τη χειροτονητήρια του στολή, τιμώντας έτσι με αυτό το τρόπο την συμπλήρωση τεσσαρακοντετίας από την επέτειο της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του (3 Νοεμβρίου 1979).

Στο τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα του αείμνηστου Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, των ιερατευσάντων και διακονησάντων στον ιερό ναό και των λοιπών προσφιλών προσώπων.

Παρέστησαν οι έντιμοι βουλευτές Αμμοχώστου Γεώργιος Γεωργίου και Γεώργιος Κάρουλλας στους οποίους απονεμήθηκε τιμητική αναμνηστική πλακέτα ένεκα της ονομαστικής τους εορτής αλλά και της συμβολής τους για επίτευξη των θείων λειτουργιών στα κατεχόμενα.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης και στην φροντίστρια της εκκλησίας κα Μαρία Αβραάμ Δημητρίου, θυγατέρα του τελευταίου ιερέα της εκκλησίας για την πολύχρονη και πολύτιμη συμβολή της στη φροντίδα του ιερού ναού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.