ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη απέστειλε την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 ο Μοναχός Πρόδρομος Γρηγοριάτης από το Άγιον Όρος, σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου σας περί αμέσου εκδόσεως ηλεκτρονικής ταυτότητας με βιομετρικά στοιχεία, θα θέλαμε να ενημερώσουμε εσάς και όλον τον κόσμο για τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μας, ώστε νομικά και διοικητικά να μην αιφνιδιαστείτε από την άρνηση παραλαβής της εκ μέρους μας.

Eδώ και δύο δεκαετίες από τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακολουθούμε με προσοχή τα βήματα που γίνονται για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην ζωή μας.

Φωνάξαμε για τους κινδύνους της άνευ όρων Ευρωπαϊκής ενοποιήσεως, της συνθήκης Σένγκεν που μας γέμισε μετανάστες (ημερίδα του τότε Δημητριάδος Χριστοδούλου εις Βόλο το 1997), για τις ετικέτες που καθιερώθηκαν αρχικά σε όλα σχεδόν τα προϊόντα «barcode και 666 (Επισν. έτους 2001), για το προσβλητικό λογότυπο του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας του Δημοσίου «Η.ΔΙ.ΚΑ.», που διασυνδέει όλη την δημόσια διοίκηση (Επισν. έτους 2010 απο επερώτηση στη Βουλή), για τις ηλεκτρονικές κάρτες πολιτών και προς τον τότε υπ. οικ. κ. Βαρουφάκη (Επισν. έτους 2015), για την δρομολόγηση της κάρτας του πολίτη το 2018 με την κυβέρνηση Σύριζα (Επισν έτους 2018).

Το Άγιοv Όρος επίσης, εκφραζόμενο από την Ιερά Κοινότητα, έκανε τις παρακάτω ανακοινώσεις για την χρήση των ηλεκτρονικών καρτών για τους πολίτες:

(ΕΔΙΣ Αυγούστου 1988). «Θεωρεί… εύλογη την ανησυχία πολλών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου το ηλεκτρονικό φακέλωμα…»

(Ιερά Κοινότητα, 18 Μαρτίου 1993). «…Το ηλεκτρονικόν αρχείον, του οποίου η δημιουργία εσχάτως προωθείται και με την εξαγγελθείσαν ενιαίαν κάρταν ασφαλιζομένου, είναι βέβαιον ότι θα ανοίξη την είσοδον εις μίαν πράγματι Νέαν και εφιαλτικήν εποχήν…»

(ΕΔΙΣ 2.6.1997). «…Μία ενδεχομένη προσπάθεια εφαρμογής της Συμβάσεως του Σένγκεν στη χώρα μας, και μάλιστα με το αναγκαίο επακόλουθό της, την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και τη χρήση του Ενιαίου Κωδικού Αριθμού Μητρώου (Ε.Κ.Α.Μ.), θα έχει ως φυσική συνέπεια να εύρη η Πολιτεία όλους ανεξαιρέτως τους Αγιορείτες αντιμέτωπους ως αντιρρησίες συνειδήσεως…»

(ΕΔΙΣ 3.9.1997). «…Διακηρύττουμε άλλη μια φορά ότι το θεμελιώδες καθήκον της ομολογίας της πίστεως, αλλά και η πίστις στα όσα ο Παράκλητος παρέδωσε ως προφητεία στην Χριστιανική Εκκλησία, μας υποχρεώνουν να αρνηθούμε να παραλάβουμε κάθε είδος ηλεκτρονικού δελτίου με ΕΚΑΜ, ως προσβάλλοντος την ελευθερία του προσώπου και την χριστιανική μας συνείδησι…»

Ο Άγιος Παΐσιος, με το διορατικό του χάρισμα, πριν 26 χρόνια περιγράφει με λεπτομέρεια την σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας:

«Επέβαλαν (και θα επιβάλλουν) στη χώρα μας ένα πολύ μεγάλο εξωτερικό δημόσιο χρέος, τόσο μεγάλο που, όχι μόνον να μη μπορούμε να το ξεχρεώσουμε, αλλά ούτε τους τόκους αυτού του δανείου να μην προλαβαίνουμε. Με αυτό καταφέρνουν με εύλογη δικαιολογία να επιβάλλουν στο λαό ένα οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης, έως εσχάτων. Θα επιβάλλουν συνεχώς νέα οικονομικά μέτρα, δυσβάστακτα, φόρους ασήκωτους και πάρα πολλά άλλα μέτρα, έτσι ώστε να κάνουν το λαό να αγανακτήσει. Και τι θα πετύχουν με αυτό; Ακούστε: Ο λαός καταπιεζόμενος από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα θα ζητάει κάποια στιγμή να ξανασάνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να του τη χαρίσουν ποτέ, παρά μόνον έως ότου σκύψει το κεφάλι του εντελώς στο έδαφος, δηλώνοντας τέλεια υποταγή στο καινούργιο τους σύστημα. Θα λένε: Έχετε δίκιο που διαμαρτύρεσθε, όμως έχετε μεγάλο εξωτερικό χρέος και αυτοί που έχουν πολλά λεφτά φοροδιαφεύγουν. Για να μη σας επιβάλλουμε άδικα μεγάλους φόρους κτλ. πρέπει να αποδεχθείτε το τέλειο σύστημα ηλεκτρονικού οικονομικού ελέγχου. Έτσι ώστε να βλέπουμε ποιοί είναι οι νομοταγείς πολίτες και ποιοί οι φοροφυγάδες. Ταυτόχρονα θα παρέχουν μέσω του ηλεκτρονικού οικονομικού συστήματος πολλές διευκολύνσεις. Με όλα αυτά μας αποπροσανατολίζουν, για να μπορέσουν με πολύ εύσχημο τρόπο και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί να μπουν στο σπίτι μας. Να γνωρίζετε ότι θα ασκήσουν πιέσεις με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα στους πολιτικούς μας άρχοντες. Εμείς όμως ας μη βλέπουμε τους δικούς μας πολιτικούς, αλλά αυτούς που τους τα επιβάλλουν από το παρασκήνιο με τη βία, ύπουλα και εξαπατώντας τους» (το ανωτέρω απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής», έκδοση 1996, σελ. 421).

Έγιναν όλοι αυτοί οι αγώνες, εδώ και είκοσι χρόνια, για να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα, με την παλιά ταπεινή μπλε ταυτότητα, να βαδίζουμε μικροί μεγάλοι ανώνυμα διασυνδεδεμένοι με το παγκόσμιο δίκτυο αλληλεπιδρώντας σε όλες σχεδόν τις στιγμές της καθημερινότητάς μας, με ένα smart watch ή μια κάμερα ασφαλείας του σπιτιού, ένα κινητό τηλέφωνο, χωρίς το σύστημα να μπορεί να πιστοποιήσει το ποιοι πραγματικά είμαστε. Ενω τώρα τα υπολογιστικά συστήματα μετά το 2010 έχουν εκθετική ανάπτυξη σε δυνατότητες που ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου.

Επίσης εδώ και 2 χρόνια λόγω Covid άλλαξε η καθημερινότητά μας. Έχουν μπει στην ζωή μας τα rapid test, τα πιστοποιητικά ανοσίας, οι εγκλεισμοί κλπ και ο κόσμος χαλάρωσε και δεν αντιδρά στην συνεχή ΕΠΩΝΥΜΗ παρακολούθησή του. Ομως εδω τωρα ετοιμάζεται να εφαρμοστεί σιγά σιγά το σχέδιο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, όπου πλέον στο σύστημα θα πιστοποιείται ότι ΕΓΩ (με ψηφιακή αυθεντικοποίηση) είμαι πίσω από την μηχανή. Αυτή είναι η κάρτα του πολίτη. Στην σελίδα διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών για τους σκοπούς της Κάρτας του Πολίτη διαβάζουμε:

http://www.opengov.gr/ypes/?p=877#comments Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση…. Υπογραμίστηκε το κείμενο όπου φαίνεται καθαρά ως στόχος, η κατάργηση της ανωνυμίας.

Το σύνηθες επιχείρημα είναι ότι, αφού έχουμε ήδη ηλεκτρονικές τραπεζικές κάρτες, κάρτες κινητών τηλεφώνων, κάρτες οδήγησης, κάρτες υγείας, γιατί μας ενοχλεί η ηλεκτρονική ταυτότητα; Η κυρία διαφορά όμως είναι ότι όλες αυτές οι κάρτες δεν είναι υποχρεωτικές, ώστε το σύστημα να κάνει ψηφιακή αυθεντικοποίηση. Η κάρτα του πολίτη θα είναι υποχρεωτική και ταυτόσημη με το πρόσωπο, ώστε δια της ψηφιακής μας υπογραφής να μας ΔΕΣΕΙ στο σύστημα με όλες τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Γνωρίζουμε ότι στον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο, Βρετανία, Αυστραλία, Φινλανδία, Νορβηγία, δεν παίρνουν ηλεκτρονικές ταυτότητες, και στην Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία είναι προαιρετικές. Σέβονται την ελευθερία, τις αντιδράσεις των πολιτών των, αλλά και την επικινδυνότητα από πλευράς περιορισμού πλέον της ελευθερίας του πολίτη.

Και θα πουν εδω οι περισσότεροι. Δεν με ενοχλεί να κινούμαι επώνυμα παντού, εμπιστεύομαι το κράτος και τους λειτουργούς του. Ναί, υπάρχει όμως και μια κατηγορια πολιτών, οπως εγω κ Υπουργέ, που φοβάται όταν βλέπει ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους να φωτογραφίζονται με φόντο το βιβλίο του Great Reset (=βιβλίο ανατροπής των πάντων) ή υπάρχουν άλλοι που ζητούν δημοσίως Παγκόσμια Διακυβερνηση! Η λεγόμενη «ψηφιακή αυθεντικοποίηση» μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας, σε συναρτηση με την δυναμη των υπολογιστικών μηχανών, θα ειναι το βασικό εργαλείο της επιβολής των σχεδίων τους.

Ας δουμε τι λένε οι μηχανικοί γνωστων εταιρειών, που εμπιστευόμαστε όλοι μας καθημερινά, τι ειναι αυτές οι μηχανες και πως επεξεργάζονται τα προσωπικά μας στοιχεία.
Ο μηχανικός της Google Justin Rosenstein: Σε εταιρείες όπως η Google, υπάρχουν τεράστια δωμάτια. Κάποια είναι κάτω απ’ τη γη, ή κάτω από το νερό, γεμάτα υπολογιστές, απείρους υπολογιστές, παντού. Είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, λειτουργούν πολύπλοκα προγράμματα, και ανταλλάσσουν πληροφορίες συνέχεια. Κάποια έχουν απλό αλγόριθμο, ενώ άλλα έχουν τόσο πολύπλοκο που μιλάμε πια για “νοημοσύνη”.

Ο Cathy O’Neil, Ph.D. in mathematics, από το Harvard: Οι αλγόριθμοι είναι απόψεις περασμένες σε κώδικα και δεν είναι αντικειμενικοί. Βελτιώνονται για να έχουν κάποια επιτυχία.

Ο Jeff Seiber, μηχανικός στο Twitter: Δίνεις στον υπολογιστή στόχο: “Θέλω αυτό το αποτέλεσμα”, και ο υπολογιστής μαθαίνει πώς να το κάνει. Από εκεί προέρχεται η “μηχανική μάθηση”. Κάθε μέρα βελτιώνεται επιλέγοντας σωστές αναρτήσεις, με σωστή σειρά, για να περνάτε περισσότερο χρόνο σε ένα προϊόν. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνουν για να το πετύχουν αυτό.

Ο Ailey Richardson – Instagram: Ο αλγόριθμος λειτουργεί μόνος του, παρ’ όλο που τον γράφει άνθρωπος. Είναι γραμμένος με τρόπο που εσύ φτιάχνεις τη μηχανή κι εκείνη αναλαμβάνει να βελτιωθεί.

Ο Sandy Parakilas – Facebook: Είναι λίγοι οι άνθρωποι σ’ αυτές τις εταιρείες, στο Facebook, στο Twitter και αλλού… που καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα, και δεν είναι απαραίτητο να κατανοούν τι μπορεί να συμβεί με ένα συγκεκριμένο κομμάτι τους. Ως άνθρωποι έχουμε σχεδόν χάσει τον έλεγχο αυτών των συστημάτων, γιατί αυτά είναι που ελέγχουν τις πληροφορίες που βλέπουμε. Αυτά μας ελέγχουν περισσότερο.

Βλέπουμε ότι στην ανάλυση των δεδομένων μπαίνει πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία δίνει ελευθερία αποφάσεων για τον ίδιο αλγόριθμο, ανεξάρτητα από την καθοδήγηση του προγραμματιστή. Είναι ήδη στημένο ένα “κέλυφος” τεχνητής νοημοσύνης για κάθε πολίτη που παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα, ακόμη και το χρόνο που σταματήσαμε να περιεργαστούμε μία εικόνα στο κινητό μας, ακόμη και την ταχύτητα κίνησης του χεριού μας σε σχέση με αυτό που παρακολουθούμε, με σκοπό την καταγραφή ακόμη και των συναισθηματικών αντιδράσεων, ώστε να μας επηρεάσουν όταν και όπου χρειαστεί.

Αυτή είναι η αλήθεια. Οι ανωτέρω ειδικοί το λένε. Πιο απλά, μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει τις λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, από τα κινητά μας τηλέφωνα. Το κινητό μας μπορεί και αναγνωρίζει τη φωνή μας και την μετατρέπει σε κείμενο, και επίσης μπορεί αυτόματα να το μεταφράζει και το απαγγείλει σε οποιαδήποτε γλώσσα από τις εκατοντάδες. Δεν είναι μαγικό, το κάνει επειδή έχει νοημοσύνη περισσότερη από 100 ανθρώπους. Το κινητό μας μπορεί να ακούσει ένα τραγούδι και να μας δώσει τα στοιχεία του τραγουδιού, καλλιτέχνη κλπ από τα εκατομμύρια τραγούδια που υπάρχουν, μπορεί να αναγνωρίσει το δακτυλικό αποτύπωμα ή την μορφή μας και να ξεκλειδώσει. Όταν η ταπεινή CPU ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να κάνει αυτές τις εργασίες, τι θα μπορούσε να κάνει ο υπολογιστής του παραγγείλατε πρόσφατα του μεγέθους των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, που συγκαταλέγεται στα 15 ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως; Ναι να πάρουμε υπολογιστές να αναπτυχθούμε, με μία επιφύλαξη όμως: να προστατέψουμε τον πολίτη από αυτά συστήματα.

Αγωνιούμε κ. Υπουργέ για την άρση της ανωνυμίας των πολιτών απέναντι σε τέτοια χαώδη συστήματα, ενώ εσείς με τις ενέργειες σας, σαν πολιτεία, εδώ και 30 χρόνια, αγωνιάτε για το αντίθετο. Δηλαδή, όπως έγραψε χειρόγραφα ο Άγιος Παΐσιος, να μας κάνετε αριθμούς σε ένα τέτοιο σύστημα που καταπίνει τα πάντα.

Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά εργαλεία που μπήκαν στη ζωή μας, κ. Υπουργέ, μπορούν να χειραγωγηθούν και να μας βοηθήσουν. Αντιθέτως εάν μπούμε ΕΠΩΝΥΜΑ στα γρανάζια τους, θα επέλθει τέτοια δικτατορία που θα είναι μη αναστρέψιμη. Όπως λέει ο Elon Musk: η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καταγραφή του Πολίτη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από έναν πυρηνικό όλεθρο. Ένας τρελός δικτάτορας, όπως ο Χίτλερ, ο Στάλιν κλπ, θα φύγει κάποια στιγμή, η εγκατάσταση Μηχανικής Νοημοσύνης όμως θα παραμείνει και θα βελτιώνεται συνεχώς κάνοντας την ζωή μας κόλαση.
http://agioros.blogspot.com/2018/07/blog-post_21.html

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Jonathan Haidt (Social psychologist), οι δείκτες αυτοκτονιών παιδιών με την ανάπτυξη του διαδικτύου αυξήθηκαν πάνω από 100%. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα παλιά καλά χρόνια που αποθηκεύαμε στην ΚΥΠ σε αργές μαγνητικές ταινίες τα δεδομένα. Τώρα πλέον μιλάμε για συνεχή ροή πληροφοριών για τον καθένα.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μας αυτές τις δυνατότητες της πληροφορικής. Μη πειραματίζεστε με τη ζωή των πολιτών. Μην ακούτε τις επιταγές εκείνων που θέλουν τον απόλυτο έλεγχό μας. Θα το πληρώσουν τα παιδιά μας. Δείτε τους Άγγλους, που μετα απο Δημοψήφισμα δεν ανέχονται να παραλάβουν ούτε καν απλή ταυτότητα.

Εάν το πήρατε απόφαση λοιπόν, και αν κάποιοι Έλληνες θέλουν να παραλάβουν ηλεκτρονικές κάρτες με τα βιομετρικά τους στοιχεία σε microchips, ας το κάνουν. Ακόμα, αν θέλουν, ας έχουν και την ταυτότητα ως εφαρμογή στο κινητό τους ή και εμφυτεύματα ακόμη στα χέρια τους (βλ. Σουηδία)! Είναι αναμενόμενο, το είπε η αγία Γραφή 2000 χρόνια πριν.

Eμείς ως χριστιανοί δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την επιβολή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πήρατε μια γεύση του πως συμπεριφέρονται οι πολίτες, όταν τους στερείται η ελευθερία με τους χιλιάδες υγειονομικούς που αρνήθηκαν το εμβόλιο, χάνοντας την δουλειά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αρνούνται τα εμβόλια, αρνούνται τον βιασμό της προσωπικότητός των δια των εμβολίων. Αλλά πήραμε και μείς μία γεύση του τι μαστίγιο θα ακολουθήσει από δω και πέρα, εάν δεν κάνουμε υπακοή στον εξαναγκασμό (μηνιαία πρόστιμα στα γεροντάκια, απολύσεις σε εργαζομένους).

Σκεφτείτε το καλά, μη φτάσουμε στο σημείο Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ “να έχη ως φυσική συνέπεια να εύρη η Πολιτεία όλους ανεξαιρέτως τους Αγιορείτες αντιμέτωπους ως αντιρρησίες συνειδήσεως…» (Ανακοίνωση ΕΔΙΣ 20.5/2.6.1997).

Αναλογιστείτε τι θα ακολουθήσει με τους πολίτες, οι οποίοι στη ίδια περίπτωση στην Γερμανία κατέστρεφαν τις κάρτες στο φούρνο μικροκυμάτων ή στον αναπτήρα πλάσματος. Ίσως να μας οδηγήσετε να ψάχνουμε άλλη χώρα για υπηκοότητα. Έχουμε τόσες απειλές στον ορίζοντα εξ ανατολών, ο διχασμός μας έλειπε.

Κύριε Υπουργέ, αυτό που επιχειρείτε, αν σας επιβάλλεται επ απειλή από τήν ΕΕ ή από αλλού, κάντε το προαιρετικό. Μή κλείσετε τους πολίτες αναγκαστικά σε ένα γυάλινο κλουβί για να παρακολουθούνται. Ο κόσμος διαθέτει στοιχειώδη αντίληψη, δεν τρώει κουτόχορτο. Λυπηθείτε τα παιδιά μας και τις ερχόμενες γενιές που έρχονται.

Παρακαλούμε την Μητέρα της πατρίδος μας, την Κυρία Θεοτόκο, να μας σκεπάσει όλους και να μας προστατέψει από κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει στο έθνος μας. Καλή δύναμη, και σας περιμένουμε εδώ στο Άγιο Όρος όποτε μπορείτε, να τα πούμε και από κοντά.

Μοναχός Πρόδρομος Γρηγοριάτης

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.