Κατόπιν φωτισμένων και συντονισμένων ενεργειών του Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννη, οι οποίες στέφθηκαν χάριτι Θεού με απόλυτη επιτυχία, ευρέθησαν τα ιερά λείψανα της Νεομάρτυρος από το Ζαγκλιβέρι Αγίας Ακυλίνας.

Στην αγρυπνία που τελέστηκε επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα στις 22 Μαίου στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Όσσης, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ανακοίνωσε την εύρεση των ιερών λειψάνων της Αγίας, μετά από 3 αιώνες, παρουσία του Θεοφιλέστατου επίσκόπου Θερμών, αντιπροσωπεία της Ι. Μ. Ιερισσού, του Ιερομόναχου π. Μάξιμου του Ιβηρίτη και πλήθος ορθόδοξου πληρώματος.

Στην ομιλία του ο Λαγκαδά Ιωάννης, αφού αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας, κατόπιν αφηγήθηκε το χρονικό της ευρέσεως των ιερών λειψάνων, υπογραμμίζοντας όλα εκείνα τα θαυμαστά γεγονότα που ακολούθησαν και συμβάλλουν στην πιστοποίηση των λειψάνων. Η Αγία Ακυλίνη ή Αγγελίνη, γεννήθηκε το έτος 1745 μ.Χ. στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης.

Το σπίτι της σώζεται μέχρι και σήμερα, όχι βέβαια σε καλή κατάσταση. Αρνούμενη να υποκύψει στις πιέσεις να αρνηθεί το όνομα του Χριστού, υφίσταται τρομερά μαρτύρια για τρεις ημέρες: Την γυμνώνουν, την χτυπούν, την μαστιγώνουν με βέργες και συρματένια σχοινιά. Το σώμα της γίνεται όλο μια πληγή. Το αίμα της χύνεται ποτάμι και βάφει τη Μακεδονική γη του Ζαγκλιβερίου. Η Ακυλίνα έχει τα μάτια στον Ουρανό και προσπαθεί να επαναλάβει : «Χριστιανή είμαι και χριστιανή θα πεθάνω».

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 1764 όταν έφυγε η Αγία της ψυχή. Από το Άγιο Λείψανό της ξεχύθηκε μια ανέκφραστη Ουράνια ευωδία και όλοι οι δρόμοι απ’ όπου το πέρασαν ευωδίαζαν για πολλές ήμερες. Οι τούρκοι για να τη θεωρήσουν δική τους έστω και μετά θάνατο, διέταξαν να τη θάψουν στο τουρκικό νεκροταφείο, δίπλα στην πλατεία του χωριού. Το ίδιο βράδυ ένα φως κατέβηκε πάνω στον τάφο της σαν άστρο και έμεινε για ώρες πολλές. Η μνήμη της τιμάται στις 27 του Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Μητροπολίτου Λαγκαδά, ο επίσκοπος Ιωάννης με τη βοήθεια του Θεού και κατόπιν ενεργειών του πέτυχε να ευρεθούν και τα ιερά λείψανα της Αγίας Κυράννης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.