Ανησυχία έχει δημιουργηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα όσα αποκαλύπτονται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναφορικά με τα οικονομικά θέματα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε πτώχευση τη μεγαλύτερη και επιφανέστερη Εκκλησιαστική Επαρχία του Θρόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι στις 30 Αυγούστου 2017 προσπάθησε να καθησυχάσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και γενικότερα το Φανάρι με δικαιολογίες του είδους ότι «δεν είναι έτσι τα πράγματα» κάνοντας λόγο «για υπερβολές».

Ωστόσο, τον διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα.

Κατ’ αρχήν το ύψος του ελλείμματος των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων, οι απολύσεις του προσωπικού, η αποπομπή του κ. Τζέρι Δημητρίου, η αποκάλυψη του «Ε.Κ.» της περίπτωσης του «εθελοντή» της Επιτροπής των Οικονομικών κ. Γεωργίου Βουρβούλια, ο οποίος κατά την διαρρεύσασα δεκαετία της θήτευσής του έλαβε το ποσό των $900.000 για τα έξοδα των μετακινήσεών του προς τις συνεδριάσεις της επιτροπής των Οικονομικών, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του Φαναρίου, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βουρβούλιας επικαλέστηκε την έγκριση των νεκρών σήμερα Μάικλ Τζαχάρη και Εμμανουήλ Δήμου, καθώς επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν τον έχει ακόμη αποπέμψει από τη θέση του.

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχεται εισηγήσεις για την αποστολή Εξαρχίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, κάτι παρόμοιο που είχε γίνει το έτος 1995 επί μακαριστού Ιακώβου. Παράλληλα δέχεται άλλες εισηγήσεις ότι η Εξαρχία δεν θα κάνει τίποτε και πως η Αμερική δεν μπορεί να περιμένει αλλά χρειάζεται τολμηρή λύση σύντομα.

Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να αλλάξει την ημερομηνία σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου στις αρχές Οκτωβρίου καθότι είναι συνοδικός πάρεδρος αυτή την εποχή και κωλύεται να μεταβεί λόγω συνεδρίασης της εδώ Επισκοπικής Συνέλευσης, ενώ η απάντηση ήταν όχι να μείνετε εκεί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.