Με κομμένη την ανάσα περιμένει η παγκόσμια κοινότητα τα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του προς το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
Με βάση πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταδίδονται και από αραβικά δίκτυα και στο Ισραήλ, το πλήγμα σχεδιάζεται την ιερή μέρα των Εβραίων, Tισά Μπαβ, στις 12 και 13 Αυγούστου, αναφέρει η ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου το Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Αxios, ο πρόεδρος Mπάιντεν απαίτησε από τον Νετανιάχου να προχωρήσει αμέσως σε μια συμφωνία για εκεχειρία και επιστροφή των ομήρων, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει κλιμάκωση, δεν θα πρέπει να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή με μαχητικά και πολεμικά πλοία.
Πιθανοί στόχοι της ενδεχόμενης επίθεσης
Χάιφα
Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης.
Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.
Τελ Αβίβ
Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.
Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.
Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει
Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων
Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.
Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά της ανησυχίας, τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν – θα μπορούσε η Τεχεράνη να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.
Χθες ο Νετανιάχου είπε ότι, «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.
Η ειρωνεία είναι ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Δύση, περιμένει από το Ιράν και τους Άραβες συμμάχους του να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.
Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.