Στα δύο θα «σπασει» η Τουρκία την ψήφο της για την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκεται η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει να θέλει να παρατείνει την αγωνία.

Με τις συνομιλίες με τη Σουηδία ουσιαστικά παγωμένες για μετά τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος τώρα λέει ότι θα αντιμετωπίσει τις δύο αιτήσεις για ένταξη με διαφορετικό τρόπος.

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», είπε την Κυριακή και πρόσθεσε: «Η Σουηδία θα σοκαριστεί αν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό στη Φινλανδία».

Χθες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ δήλωνε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.

Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Όπως είπε, ο ίδιος και το επιτελείο του συναντήθηκε με τους πρεσβευτές όλων των ισλαμικών χωρών στη Σουηδία, ενώ και οι σουηδικές πρεσβείες σε ισλαμικές χώρες έχουν διάλογο με τις εκεί κυβερνήσεις.

Κατά τον Σουηδό υπουργό, η χώρα του είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση όλων των σημείων που αφορούν τη συμφωνία με την Τουρκία και άρα η έγκριση από την τουρκική Βουλή δεν θα πρέπει να απέχει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.