Την δυνατότητα όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και εργοδοτών, ακόμη και αυτών που πλήττονται λιγότερο ή καθόλου από την κρίση, να θέσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα (18/3/2020-30/4/2020), το σύνολο ή τμήμα του προσωπικού τους σε καθεστώς «αναστολής» της εργασιακής σχέσης, επωφελούμενοι έτσι της αντίστοιχης μισθολογικής δαπάνης που όφειλαν να καταβάλουν για το ίδιο διάστημα.

Κόλαφος για τους εργαζόμενους

Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης κόλαφο για τους εργαζόμενους και εξήγησε:

«Ουσιαστικά θεσμοθέτησε ένα σύστημα γρήγορων μαζικών απολύσεων. Δεν είναι μία “αναστολή σύμβασης”, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι εύκολες μαζικές απολύσεις. Λέει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους και δίνει στους εργαζόμενους ένα επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μισθό.

Όταν αυτή η περίοδος τελειώσει οι επιχειρήσεις πρέπει, μόνο για όσο διάστημα έκαναν χρήση του μέτρου (π.χ. για έναν μήνα), να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Όχι τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με πολύ χειρότερες και μετά θα μπορούν να κάνουν και απολύσεις.

Αυτό οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις, σε συρρίκνωση εισοδήματος και σε γενικευμένη ύφεση. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το ανακαλέσει».

Εργατολόγοι και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δίνει την ευχέρεια σε επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος περιορίζεται -περισσότερο ή λιγότερο- να προχωρήσουν σε απόλυση, μετά την κρίση, μεγάλου μέρους των εργαζομένων, που θα τεθούν σε αυτή την φάση σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η απαγόρευση απολύσεων θα έχει περιορισμένη χρονική ισχύ (όσο διάστημα αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας) μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις προσωπικού, ώστε να μειώσουν το κόστος μισθοδοσίας επικαλούμενοι και τη μείωση τζίρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

θελω να μαθω πως μπορω να κανω ετηση και αν δηκαιουμε το εκτακτο επιδομα 800 ευρω που δινει το κρατος εχω γραφτει στο ταμειο ανεργιας οαεδ απο 4 Μαρτιου 2020.