Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» σε συνεργασία με Πολιτιστικούς - Ποντιακούς Συλλόγους του ν. Κιλκίς και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οργάνωσε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, μια εκδήλωση αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο: "Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΣ: Από τον Καύκασο στο Κιλκίς, μέσα από τους δρόμους της Προσφυγιάς".

Πρόκειται για την Καμπάνα που μετέφεραν πρόσφυγες Πόντιοι το 1929, σιδηροδρομικώς στην Κρηστώνα Κιλκίς και από εκεί με ειδικά κατασκευασμένο κάρο για να αντέξει το 4 τόνων βάρος της στην αυλή της Μητροπόλεως του Κιλκίς.

Συγκίνηση, δάκρυα και θύμισες του παρελθόντος περίσσεψαν, ζωντανεύοντας πάλι τη μεγάλη αυτή στιγμή, η οποία έχει ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τους Καρσλίδες του Κιλκίς.

Στην συγκινητική αυτή εκδήλωση παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος στον μεστό χαιρετισμό του τόνισε:

“Η σεμνή αυτή εκδήλωση αναγεννά μνήμες σε όλους τους Κιλκισιώτες. Μνήμες από την ιστορία των προγόνων μας, οι οποίοι κάποτε έχτισαν και δημιούργησαν στην περιοχή μας. Αποτελεί ιερό χρέος σε όλους μας να διατηρήσουμε την παράδοσή που παραλάβαμε, να την επαυξήσουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές. Μέσα από αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η καλή και ευλογημένη συνέχεια με τον Ελληνισμό να αφήνει από όπου και αν πέρασε ένα ισχυρό και δυνατό αποτύπωμα, καταθέτοντας το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του!”

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Οι δραστηριότητες και η καθημερινότητα των Ελλήνων του Πόντου ήταν συνυφασμένες με την θρησκευτική και την εκκλησιαστική τους ζωή. Διαπιστώνουμε μέσα από την μελέτη της ιστορίας πόσα πολλά σήμαινε η Καμπάνα από το Καρς, πόσα σημαίνει σήμερα στους απογόνους και πόσα πρέπει να σημαίνει στους νεότερους γιατί μέσα από το χτύπημα της υπάρχει ένα πνευματικό καρδιοχτύπι, μία αγωνία και μία αναζήτηση, που δεν είναι άλλη από την παρουσία του Θεού μέσα στη ζωή μας!”

Στο τέλος, ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, συνεχάρη ολόθερμα την Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς και τους συνεργαζόμενους Ποντιακούς Συλλόγους για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η αναπαράσταση της υποδοχής της Καμπάνας του Καρς ξεκίνησε με πανηγυρική πορεία από την είσοδο της πόλης και συγκιμένα από το Δημοτικό Στάδιο Κιλκίς και διαμέσου της 21ης Ιουνίου κατέληξε στο δημοτικό Πάρκο – Κήπο, όπου υπήρχε και σχετική φωτογραφική έκθεση από το αρχείο του κ. Δημητρίου Νικοπολιτίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Αμανατίδη, ιατρό, πρώην δήμαρχο Κιλκίς και συγγραφέα, σχετική με το ιστορικό αυτό γεγονός.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.