Σήμερα, Σάββατο 7 Μαΐου, εορτάζουμε το γεγονός του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού.

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μέγα Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Σήμερα εορτάζουμε μια άλλη θαυμαστή εμφάνιση, που επιτελέστηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε, αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνστάντιος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά τις ημέρες της Πεντηκοστής. Ξαφνικά στον ουρανό εμφανίστηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, να εξακτινώνεται μέχρι και το όρος των Ελαιών. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκομένους στην Ιερουσαλήμ. Όλοι μαζί οι Χριστιανοί έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, που αγίασε το ξύλο του Σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων Χριστιανών κατά του διαβόλου και στήριγμα σε κάθε αναπάντεχη δοκιμασία της ζωής.

Μεταχειριζόμενοι με διάκριση όλα τα αγιαστικά μέσα και τα εορταστικά γεγονότα της Εκκλησίας, καλούμαστε να δοξολογήσουμε τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής, και τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού. Το προσκλητήριο αυτό μας προσφέρει την έξοχη ευκαιρία ασκήσεως και με το σώμα και με το πνεύμα μας, τα οποία δημιούργησε από αγάπη ο Θεός.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.