Ύμνους για τον κ. Βαρθολομαίο επεφύλαξε η αμερικανική πλευρά και τον χαρακτήρισε παγκόσμια προσωπικότητα. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιθυμούσε να τον συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη, για να ακούσει τις απόψεις του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τον στηρίξει αλλά και επειδή δεν μπορούσε ο κ. Βαρθολομαίος να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του Σούζαν είναι πολύ θρήσκοι όπως είναι γνωστό και φροντίζουν όποια πόλη και να επισκεφθούν να πάνε σε χριστιανική εκκλησία για να προσευχηθούν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει έναν κρίσιμο παγκόσμιο ρόλο που δεν περιορίζεται με κανένα τρόπο μόνο στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των πιστών είναι μερικές χιλιάδες. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε και τα εξής: «Είναι παγκόσμιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι η σπουδαιότητα που έχει, είναι το πώς βλέπει όχι μόνο την ορθόδοξη κοινότητα, αλλά την ευρύτερη χριστιανική κοινότητα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πατριάρχης μόλις επέστρεψε από τη Ρώμη, όπου και συναντήθηκε, όπως κάνει πολύ συχνά με τον Πάπα. Πρόκειται για μια παγκόσμια προσωπικότητα της οποίας οι απόψεις για την παγκόσμια κατάσταση της θρησκείας και των θρησκευτικών ελευθεριών είναι κρίσιμες. Για αυτό ο Πομπέο, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέλεξε να κάνει ειδική στάση στην Πόλη για να τον συναντήσει και να προσευχηθεί μαζί του. «Να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βαρθολομαίος εξυπηρέτησε τους Αμερικανούς με το θέμα της Ουκρανίας και πήρε ανοιχτά θέση εναντίον της Μόσχας και η Ουάσιγκτον επιθυμεί πάντα τη συνεργασία μαζί του για θέματα που αγγίζουν και τα όρια της πολιτικής» σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, o Μάικ Πομπέο έριξε «μαύρο» στον Ερντογάν και δεν συνάντησε ούτε εκείνον ούτε τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι το οποίο όπως είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν θέμα προγραμματισμού, αν και παραδέχτηκε τις πολύ μεγάλες διαφορές που έχουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να πάει στην Άγκυρα αλλά δεν είπε «όχι» σε συναντήσεις αν αυτές γίνονταν στην Κωνσταντινούπολη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.