Η Εκκλησία τιμά σήμερα την εύρεση και ανακομιδή (το έτος 428 μ.Χ.) των Ιερών Λειψάνων του Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, ενός από τους επτά Διακόνους που όρισαν οι Απόστολοι ως συμπαραστάτες, πέρα από το πνευματικό έργο, στην ετοιμασία των συνάξεων των πρώτων πιστών και τη συμμετοχή τους στις αγάπες, δηλαδή στα δείπνα της αγάπης και της συμμετοχής στην «Κλάση του Άρτου», δηλαδή τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.

Η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Τότε, ο Άγιος Στέφανος, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 27 Δεκεμβρίου, φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανό του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου.

Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκειά Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού.

Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Φωτεινού Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), ο οποίος συναριθμείται στους Κυπρίους Ιεράρχες που έλαβαν μέρους σε Οικουμενική Σύνοδο και ένας από τους πέντε Αγίους Ιεράρχες της Κυθρέας, των οποίων η σύναξη τελείται στις 17 Μαΐου. Το απολυτίκιο του αναφέρει «Χύτρων ἐδείχθης Φωτεινὲ ποιμενάρχης, ὡς Φῶς τοῦ κόσμου τὸν Χριστὸν ἀγαπήσας, καὶ τούτου τὰ προστάγματα φυλάττων ἀκριβῶς· ὅθεν συμμετέσχηκας τῆς Τετάρτης Συνόδου, Χριστὸν τέλειον ἄνθρωπον καὶ Θεὸν δογματίσας, ἐν Παραδείσῳ δὲ κατατρυφῶν, μὴ ἐπιλάθῃ, Κυθρέας φιλότεκνε» (Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Φωτεινοῦ. Ἦχος δ΄).

Εορτάζουμε ακόμη τη μνήμη του Μάρτυρος Φωκά, του Οσίου Ιουστινιανού του ευσεβούς βασιλέως, του Οσίου Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και της Οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος.

Η αγία Φωτεινή η Κυπρία, είναι γνωστή σ’ όλη την Κύπρο με τ’ όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση λέει πώς γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στο Ριζοκάρπασο. Από μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη και την αρετή της.

Ασκήτεψε σ’ ένα σπήλαιο στην περιοχή της Καρπασίας, όπου πολλοί την επισκέπτονταν για παρηγοριά και πνευματική καθοδήγηση. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος επιτελεί θαύματα, θεραπεύοντας πονεμένους ανθρώπους, ενώ ακόμη βρισκόταν στη ζωή.

Το ιερό λείψανό της, που βρέθηκε σε σπηλιά το 18ο αιώνα μ.Χ. με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία στους αρρώστους. Το ασκητήριό της υπάρχει μέχρι σήμερα στο τουρκοκρατούμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας. Όμως, η ευλάβεια των εκτοπισμένων μας και ο διακαής τους πόθος για επιστροφή στους τόπους τους, όπου έζησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, οικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό (Τρίκλιτη Βασιλική) της Αγίας Φωτούς της Καρπασίτιδος στην κοινότητα Κοφίνου.

Κάθε ευλογημένος τόπος της Αποστολοβαδίστου νήσου μας μαρτυρεί την αγιότητα βίου των ανθρώπων της και την παρουσία της Παναγίας Τριάδας στους ταπεινούς ασκητές που έκαναν πράξη την αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο.

«Μαρτύρων θεῖος χορός, τῆς Ἐκκλησίας ἡ βάσις, τοῦ Εὐαγγελίου ἡ τελείωσις, ὑμεῖς ἔργῳ τοῦ Σωτῆρος τὰ ῥητὰ ἐπληρώσατε· ἐν ὑμῖν γὰρ αἱ πύλαι τοῦ ᾍδου, κατὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀνεῳχθεῖσαι, ἐκλείσθησαν, ἡ τοῦ αἵματος ὑμῶν χύσις, τὰς εἰδωλικὰς σπονδὰς ἐξήρανεν, ἡ σφαγὴ ὑμῶν, ἀπέτεκε τῶν πιστῶν τὸ πλήρωμα, τοὺς ἀσωμάτους ἐξεπλήξατε, τῷ Θεῷ στεφανηφόροι παρίστασθε, ᾧ ἀπαύστως πρεσβεύετε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν». (Δόξα… Ἦχος πλ. β’)

Υπενθυμίζουμε ότι, πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

Σήμερα πανηγυρίζει ο ναός του αγίου Στεφάνου στη Λέμπα της Πάφου, καθώς επίσης της Αγίας Φωτεινής στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και την Κοφίνου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.