Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου: Mετά την κατάπαυση της εικονομαχίας και την αναστήλωση των ιερών εικόνων ο Πατριάρχης Μεθόδιος Α’ (842 – 846 μ.Χ.) εισηγήθηκε στους βασιλείς Μιχαήλ και Θεοδώρα (842 – 867 μ.Χ.), ότι δεν είναι δίκαιο το ιερό λείψανο του Αγίου Νικηφόρου να βρίσκεται μακριά.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 13 Μαρτίου

Έτσι απεστάλησαν εκ μέρους του Πατριάρχου και των αυτοκρατόρων οι αρμόδιοι, οι οποίοι άνοιξαν τον τάφο του Αγίου στη μονή του Αγίου Θεοδώρου και βρήκαν το ιερό σκήνωμα αυτού ακέραιο και άθικτο μετά δέκα εννέα έτη από την κοίμησή του.

Με ιερές υμνωδίες και μεγαλοπρέπεια το έβαλαν σε βασιλική τριήρη και το έφεραν στη Βασιλεύουσα.

Όταν το βασιλικό πλοίο προσέγγισε στον πορθμό της Ακροπόλεως, εξήλθαν με λαμπάδες ο αυτοκράτορας και η σύγκλητος για να προϋπαντήσουν το ιερό λείψανο, το οποίο συνόδευσαν στην Αγία Σοφία. Από εκεί, το έτος 846 μ.Χ., το κατέθεσαν στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου ετελείτο η Σύναξη αυτού (2 Ιουνίου).

Εκεί εκκλησιαζόταν τη Δευτέρα του Πάσχα ο αυτοκράτορας, ο οποίος προ του τάφου του Αγίου Νικηφόρου άναβε κεριά και προσευχόταν.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θήκη ἔνθεος, καὶ ζωῆς πλήρης, ἀναδέδεικται, τὴ Ἐκκλησία, ἡ σορὸς τῶν μυριπνόων λειψάνων σου ἧς τὴ σεπτὴ κομιδῆ κομιζόμεθα, τᾶς δωρεᾶς Νικηφόρε τοῦ Πνεύματος. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.