Τα νομικά παράθυρα που αφήνουν ορθάνοιχτα τέτοιου είδους διενέξεις, αποδεινύονται πολύ πιο σημαντικά από τις εντυπώσεις που προσωρινά τουλάχιστον επιχειρούν να κερδίσουν οι πολιτικοί διαχειριστές της υπόθεσης.

Αν μάλιστα ισχύει ότι η απόφαση για την οριστική ανάκληση της πιστοποίησης για την παραγωγή προϊόντος ΠΟΠ (Φέτα), ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την θετική απάντηση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η υπόλογος για νοθεία εταιρεία, και την προσωρινή διαταγή που πέτυχε (κοινοποιήθηκε στο υπουργείο στις 11 Νοεμβρίου) για άρση της ανάκλησης μέχρι την τακτική εκδίκαση της υπόθεσης, τότε δεν αποκλείεται η σπουδή των αρχών επί του θέματος (μια μέρα μετά) να κρύβει μεθοδεύσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Οι συντελεστές του κλάδου οφείλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς της Φέτας, πριν να είναι πολύ αργά για το εν λόγω εθνικό προϊόν της χώρας και τη σημασία που έχει αυτό για την κοινωνία της υπαίθρου και την οικονομία της χώρας.

Η υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας L.A. FARM A.E. στην περίπτωση της οποίας οι παραβιάσεις των κανόνων του ΠΟΠ είναι αδιαμφισβήτητες (πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη), αυτό που μένει τώρα να αποδειχθεί είναι αν θα πληρώσει ακριβά για τις πράξεις της στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής προστασίας του εθνικού πλούτου ή αν θα είναι απλά ένας τρόπος να πεισθούν οι υπόλοιποι συντελεστές του κλάδου να μην κάνουν το ίδιο.

Υπάρχει βέβαια ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο, στο τέλος της ημέρας να μη γίνει και τίποτα. Δηλαδή, προσωρινά και μόνο η εν λόγω εταιρεία να λειτουργήσει ως φόβητρο, οι πολιτικά υπεύθυνοι να κερδίσουν σ’ αυτή τη φάση τις εντυπώσεις και στο τέλος της ημέρας, τα νομικά παράθυρα να δώσουν και στη συγκεκριμένη επιχείρηση τη δυνατότητα να «πέσει στα ελαφρά» και φυσικά να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της ακόμα και στην παραγωγή Φέτας.

Πρώτη οριστική και αμετάκλητη ανάκληση πιστοποιητικού ΠΟΠ για παραγωγή Φέτας στη LA FARM A.E.

του Λεωνίδα Λιάμη

Την οριστική και αμετάκλητη μόνιμη ανάκληση πιστοποιητικού για την παραγωγη Φέτας από τη γαλακτοβιομηχανία L.A. FARM A.E. αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές, μετά από επιβεβαίωση εκτεταμένης νοθείας το περασμένο καλοκαίρι
Η απόφαση «βόμβα» σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews ληφθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και αφορά επιχείρηση απο την κεντρική Ελλάδα η οποία απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα με την εμπλοκή της σε κρούσμα νοθείας σε παρτίδα με φέτα. Σχετικές ανακοινώσεις για την εξέλιξη, που συνιστά μια μεγάλη νίκη για την αλυσίδα αξίας του ποιοτικού προϊόντος και όσους την υπηρετούν με αυταπάρνηση, όπως συμβαίνει με τους απανταχού κτηνοτρόφους της χώρας, αλλά και πλειάδα τυροκομικών επιχειρήσεων, αναμένονται τις επόμενες ώρες από το αρμόδιο υπουργείο. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, να έχει ενημερώσει πριν από λίγες μέρες για τις προθέσεις του τους εκπροσώπους για τη Διεπαγγελματική Φέτας με τους οποίους είχε συνάντηση τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα ακόλουθα

Οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της επιχείρησης «L.A. FARM Α.Ε.», για το προϊόν «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της επιχείρησης «L.A. FARM Α.Ε.», για το προϊόν «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.»
Η επιχείρηση ήταν ενταγμένη στο ΜΗΤΡΩΟ Πιστοποιημένων επιχειρήσεων, για τη δραστηριότητα της παραγωγής και συσκευασίας με σκοπό την εμπορία, του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π»
Για την επιχείρηση είχε αποφασιστεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στις 9/9/2021, η προσωρινή ανάκληση πιστοποίησής της, καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους επιτήρησης, αλλά και ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος στην ελληνική αγορά, που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Οργανισμού, καταγράφηκαν σοβαρές παραβάσεις που αφορούν στη μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.»
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε στην απόφαση οριστικής ανάκλησης και αφαίρεσης της πιστοποίησης της επιχείρησης «L.A. FARM Α.Ε.», μετά την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, που έλαβε χώρα με την γνωστοποίηση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της οριστικής απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφορικά με την εξέταση δείγματος προϊόντος “ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ-ΠΟΠ” ιδιωτικής ετικέτας, σε τάπερ 400 gr, με την επισήμανση «ΦΕΤΑ, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης», παραγόμενο από την επιχείρηση «L.A. FARM Α.Ε.»., το οποίο είχε ληφθεί στο πλαίσιοελέγχων και δειγματοληψιών κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ). Η εν λόγω απόφαση, για το ανωτέρω δείγμα ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ-ΠΟΠ, αναφέρει ότι: «είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, διότι περιέχει μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και έχει υγρασία σε ποσοστό (60,24±0,38)% που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού (41,52±0,72)% που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί ΦΕΤΑ. Η ονομασία του δείγματος “ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ-ΠΟΠ” παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.