Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποτιμήσει τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και να προχωρήσει σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και την επιβεβαίωση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελεί το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή αναμένεται σήμερα να προτείνει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μαθητών στα θρανία των γυμνασίων και λυκείων. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει βήμα – βήμα.

«Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ημερομηνίες που προτείνονται για την επανέναρξη των σχολείων είναι η 27η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου, με την δεύτερη να έχει περισσότερες πιθανότητες.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες η κυβέρνηση αναμένεται -εκτός απροόπτου- να παρατείνει το ισχύον καθεστώς, το οποίο λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου, για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα.

Η ΚΥΑ αυτή προβλέπει τη μερική χαλάρωση των περιορισμών, και επιτρέπει μεταξύ άλλων την παρουσία πιστών στη Θεία Λειτουργία αλλά και την τέλεση μυστηρίων.
Πάντως, παραμένει σε αναστολή σε όλη την επικράτεια «η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας»

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην τελευταία αυτή απόφαση δεν γίνεται διαχωρισμός στους ναούς σε κεντρικούς-μητροπολιτικούς και μη, αλλά για τον υπολογισμό των ανθρώπων που μπορούν να παραβρίσκονται λαμβάνονται υπόψιν μόνον τα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ , αλλά και την εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλες της Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα μπορούν να τελούνται και πάλι γάμοι και βαπτίσεις, με την αναλογία των παρευρισκομένων να είναι η ίδια με αυτή που ισχύει στις Θείες Λειτουργίας (και όχι λιγότερα άτομα, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενες ΚΥΑ).

Ειδικότερα για τους γάμους και τις βαπτίσεις η Εκκλησία είχε εκφράσει την θλίψη της για το γεγονός ότι είχαν απαγορευτεί, ενώ τελούνταν κανονικά οι πολιτικοί γάμοι.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά είκοσι πέντε (25) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις
και χωρίς υπέρβαση πάντως του ανωτάτου ορίου των πενήντα (50) ατόμων.
Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων.
Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα (1) άτομο ανά είκοσι πέντε (25) τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα πενήντα (50) άτομα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.