Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα της θύρας που τοποθέτησε η Ιερά Μονή Γουβερνέτου στον δρόμο προ των κτιρίων της, με επερώτηση του Βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για το αν αυτός ο δρόμος είναι δημόσιος ή ιδιωτικός.

Στο μεταξύ, το Σάββατο εκ της Ιεράς Μονής είχε εκδοθεί ανακοίνωση, προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια που την εξώθησαν στην τοποθέτηση καγκελόπορτας, ώστε να σταματήσει η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την τοποθέτηση της περίφημης πύλης στο Ακρωτήρι:

“Όπως ήδη ανακοινώθηκε, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Μονής και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με αντικείμενο τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας. Η σύσκεψη, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε μετά από σχετικό αίτημά μας, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ανακοίνωσή μας προς τον τύπο.

Κατά την εκτενή συζήτηση δόθηκε στη Μονή μας η ευκαιρία να καταθέσει τις επί του θέματος απόψεις της και αποφασίστηκε η περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση -από πλευράς Αντιπεριφέρειας- όλων των νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν.

Σχετικά, δε, με τα όσα λοιπά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, αλλά και τις μεμονωμένες ή θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η Ιερά Μονή μας τιμά τον κάθε άνθρωπο και σέβεται απόλυτα το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Απέναντι, ωστόσο, στην κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, όπως και σε όσους τα διαπράττουν ή και τα υποκινούν, η Μονή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

2. Η ενασχόληση, η εξέταση, η αντιμετώπιση και οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν σε μία Μονή προϋποθέτουν εκτός από τη δέουσα σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνεπώς, η Μονή μας δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κανέναν δημόσιο διάλογο ή να εισέλθει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, πολύ, δε, περισσότερο γύρω από θέματα πλήρως ξεκαθαρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα, όπως π.χ. περί του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνόλου της περιοχής της ή περί των εμπράγματων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ευθυνών της επ’ αυτής.

Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού καλό θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν. Προπάντων, όσοι από αυτούς κατέχουν θεσμικά αξιώματα, είναι φρόνιμο να μην αποφαίνονται για θέματα που δε γνωρίζουν επισταμένα δίχως την απαιτούμενη υπευθυνότητα, ώστε να μη ζημιώνουν, με τον τρόπο αυτόν, το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.

3. Συστήνουμε την προσεκτική μελέτη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα επιβληθέντα και ισχύοντα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εξορμήσεις (πικνικ κλπ.), αλλά και στην απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σπήλαια.

4. Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να γνωρίζουν τις θέσεις της Μονής να αναζητήσουν την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωσή μας, αλλά και τη σχετική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, στην έγκριτη τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.

5. Σημειώνουμε, τέλος, τον έντονο προβληματισμό μας ότι -με εξαίρεση την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα- κανένας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, οι οποίοι με πολλή προθυμία και ακάματο ζήλο αρθρογραφούν εναντίον της Μονής, δε θεώρησε απαραίτητο ή χρήσιμο να ζητήσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει την άποψή μας, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει. Το γεγόνος αυτό, από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.