Οι κερδισμένοι συνταξιούχοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν πίσω τις αντισυνταγματικές μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις, για τους 11 μήνες που μεσολαβούν από τις 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016 και ειδικότερα:

Τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.
Τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.
Οπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση δεν επιστρέφονται και δυνητικά διαγράφονται οι αξιώσεις για:

Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ)

Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρης (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιούλιο, οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά αυτομάτως παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται.

Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν «ζωντανές» και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις.

Εκτός από τα αναδρομικά, το πακέτο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, μηνιαίο επίδομα για τους εποχικά εργαζομένους, διετή ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων – πληττόμενων πολιτών, νέα προγράμματα για ανέργους μαζί με το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων στήριξης.

Αναφερόμενος στα παλιά αναδρομικά (μετά τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ), με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δήλωσε πως «το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου».

Τονίζεται ότι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι όσοι παλιοί συνταξιούχοι (συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον Μάιο του 2016) ελάμβαναν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ.

Τα ποσά, τα οποία θα καταβληθούν ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα είναι για όλους μειωμένα, καθώς τα χαμένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Εκτός επιστροφών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.