Εφόσον γίνουν δεκτά από το Σ.τ.Ε. τα σκεπτικά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, η όλη προσπάθεια της Α.Α.Δ.Ε. να εισπράξει φόρους και πρόστιμα ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα ακυρωθεί, τα καταλογισθέντα ποσά φόρων και προστίμων θα πρέπει να διαγραφούν και όσα ήδη εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να επιστραφούν εντόκως στους συνταξιούχους που τα πλήρωσαν.

Τα δικαστήρια έκριναν πως οι συγκεκριμένες διατάξεις – με το να ορίσουν ότι η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου διακόπτεται με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου – παρέτειναν ως μη όφειλαν την προθεσμία παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων πέραν της προβλεπόμενης πενταετίας. Ουσιαστικά, βάσει των συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων, τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν στους συνταξιούχους τα ειδοποιητήρια οι υποθέσεις τους είχαν ήδη υποπέσει σε παραγραφή.

Οριστική κρίση για το εάν ήταν αντισυνταγματικές οι διατάξεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να υποχρεώσει τους 70.000 συνταξιούχους σε πληρωμές φόρων και προστίμων για αδήλωτα αναδρομικά των ετών 2000-2012 εισπραχθέντα εντός του 2013, θα προκύψει από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το οποίο ήδη έχει προσφύγει η Ανεξάρτητη Αρχή.

Σε ακύρωση των ειδοποιητηρίων που έχουν λάβει συνταξιούχοι για πληρωμή φόρων και προστίμων για αναδρομικά που έχουν εισπράξει αναμένεται να οδηγήσουν αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων
Τέσσερις αποφάσεις-βόμβα των διοικητικών δικαστηρίων απειλούν να τινάξουν στον αέρα το εγχείρημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εισπράξει φόρους και πρόστιμα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ από περίπου 70.000 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν να μην έχουν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014 ποσά αποδοχών των ετών 2000-2012 τα οποία εισέπραξαν καθυστερημένα εντός του 2013.

Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. για να γνωστοποιήσουν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους τα ειδοποιητήρια πληρωμής των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.