Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα προβλέπει ψαλιδισμένες επιστροφές για τους εν λόγω συνταξιούχους. Έτσι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ θα έχουν διπλή επιστροφή στα αναδρομικά, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, με κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ μόνο μια.

Σε περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν μόνο τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% – 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Αντίθετα στα αναδρομικά του Δημοσίου δε θα συμπεριληφθούν τα ποσά από τις μειώσεις του νόμου 4051 του 2012, που αφορούσαν περικοπή 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Το συνολικό κόστος ύψους 1.4 εκ ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών δε διαφοροποιείται, στοιχείο που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελεί είχε υπολογίσει εξ αρχής το ποσό της εκταμίευσης με βάση και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δηλαδή στην πράξη, οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν έως και 770 ευρώ λιγότερα ενώ οι απώλειες για τους εν λόγω συνταξιούχους αν προστεθούν τα κομμένα δώρα και οι περικοπές των αναδρομικών ανέρχονται σε έως 1778 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1600 ευρώ , θα λάβει αναδρομικά 1605 ευρώ ( από το ν. 4093) αλλά θα χάσει 239.69 ευρώ από το ν. 4051 που κρίθηκε συνταγματικός.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν όπως έχει ψηφιστεί για δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, ο «κουμπαράς» που ανοίγει στις επόμενες τρεις εβδομάδες για συνταξιούχους θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.