ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Αίσιο τέλος για χιλιάδες στρατιωτικούς μιας και βγήκε χθες η ΚΥΑ για τα αναδρομικά ενστόλων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν εφάπαξ και με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση. Επιπροσθέτως η ΚΥΑ ορίζει σαφώς ότι για να μπορέσουν να γίνουν οι πληρωμές εντός του Δεκεμβρίου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων θα πρέπει να αποστείλουν τις παραπάνω καταστάσεις στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν τις 21 του μήνα.

Αναφορικά με τις κρατήσεις και την φορολόγηση των ποσών, η ΚΥΑ ορίζει ρητά ότι τα ποσά που θα αποδοθούν στους δικαιούχους τους θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές και άλλες κρατήσεις που ίσχυαν κατά την περίοδο από 01/08/2012 έως 31/12/2016, ενώ το ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%.

Επίσης η ΚΥΑ αναφέρει ότι ως έτος κτήσης των ποσών θα θεωρηθεί το φορολογικό έτος 2018.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν θα φορολογηθούν τμηματικά για κάθε προηγούμενο έτος από το 2012 ως και το 2016, όπως θα ήταν λογικό, αλλά θα φορολογηθούν το 2019 ως πρόσθετο εισόδημα του 2018.

Όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τα αναδρομικά ενστόλων, η 27 Ιανουαρίου 2019 ορίζεται ως τελευταία η ημερομηνία μέχρι την οποία οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν, υποχρεωτικά, καταβάλει τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά στους δικαιούχους.

Επιθυμία του Υπουργείου Άμυνας είναι το χρήματα να έχουν καταβληθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό για τα αναδρομικά ενστόλων ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος να αναφέρουμε, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ενστόλων ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.