ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Πότε αναμένεται να δοθούν τα αναδρομικά σε ενστόλους και συνταξιούχους για το 2019. Ποια είναι τα ποσά που θα εισπραχθούν .

Αναδρομικά Ενστολοι

Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, όπως εξηγούν τα «ΝΕΑ» η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει για δύο θέματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται αλλά κρίνονται διαφορετικά.

Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιό τους, το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το δεύτερο αφορά στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που ελάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ειδικότερα:

Αναδρομικά ενστόλων-συντάξεων: – Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν στα επίπεδα που ορίζονται με τις διατάξεις του παλαιού νόμου 3205/2003, όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις των νόμων 4093/202 και 4307/2014 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Στο ενδεχόμενο αυτό, οι ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν για την περικοπή των αποδοχών τους μέχρι και για το έτος 2016. Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.

Αναδρομικά ενστόλων-συντάξεων: – Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά» τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά, για τα έτη 2017 και 2018, τα ποσά που αναλογούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα οι ένστολοι και αυτών που ελάμβαναν έως τον Ιούλιο του 2012.

Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνακόπουλο, η «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων «πατάει» πάνω σε διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.

Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (νέο ειδικό μισθολόγιο) ορίστηκε ότι αν από τις ρυθμίσεις προκύπτουν μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν οι ένστολοι στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.