Στις 3 Δεκεμβρίου στη Βίννιτσα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της «καταπίεσης των δικαιωμάτων» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. Ιερείς και πιστοί της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας απαιτούσαν την απομάκρυνση από τη θέση του τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας για θέματα εθνοτήτων και θρησκειών Ίγκορ Σαλέτσκι.

Ωστόσο οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να μαζέψουν τον απαραίτητο όχλο προκειμένου να δείξουν την δήθεν υποστήριξη που έχουν τα αιτήματά τους. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα.

Αυτό το γεγονός φανερώνει ότι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δεν έχει την υποστήριξη της κοινωνίας ενώ οι πιέσεις τους δεν αποδίδουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όλο και περισσότερες ενορίες της Βίννιτσας ακολουθούν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και στηρίζουν τον Μητροπολίτη τους Συμεών, ο οποίος μαζί με την Επισκοπή της Βίννιτσας προσχώρησε στην Ουκρανική Εκκλησία το 2018, κατά την Ενωτική Σύνοδο.

Η συγκεκριμένη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε καθώς οι εκπρόσωποι της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας επιχείρησαν να αρπάξουν τον ναό στον οποίο διακονεί ο Μητροπολίτης Συμεών δια της δικαστικής οδού. Ωστόσο, καθώς χάνουν όλα τα δικαστήρια για την συγκεκριμένη και άλλες ανάλογες υποθέσεις, οι εκπρόσωπο της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τον «αγώνα» τους «στο δρόμο» φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε να αρπάζετε τους ναούς μας» και «Ο Σελένσκι καταστρέφει την Εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διαδήλωση παρίστατο ο επικεφαλής της «οργάνωσης πιστών» «Μιριάνι» Βασίλι Μακαρόβσκι. Η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν εκείνη που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο και κατά του εμβολιασμού. Βεβαίως, αντίθετα με το Κίεβο, όπου -όπως διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι- οι διαδηλωτές έπαιρναν χρήματα για να διαδηλώνουν, στη Βίννιτσα προφανώς δεν υπήρχαν τα αναλογα κονδύλια με αποτέλεσμα η διαδήλωση να μοιάζει… φτωχική.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.