ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: Παραιτήθηκε ο βοηθός Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος (Κατσάβελος) και υπήχθη στις τάξεις των εφησυχαζόντων αρχιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η είδηση της παραίτησής του αναγράφεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή το εσπέρας της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023 έπειτα από τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκανε ομόφωνα δεκτή την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Θεοφ. Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στη χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων».

Σημειώνεται ότι στο ανακοινωθέν δεν αναφέρονται οι λόγοι οι οποίοι ανάγκασαν τον Επίσκοπο Δημήτριο να υποβάλλει «την οικειοθελή παραίτησή του από την ενεργό υπηρεσία». Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Κ.» είχε γράψει στο παρελθόν ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μαζί με τον βοηθό του Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τον Μωκησσού Δημήτριο για θέμα σχετιζόμενο με αυτόν.

Ο παραιτηθείς ιεράρχης, ο οποίος κατ’ ουσία ήταν βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και τον οποίον είχε διορίσει προϊστάμενο στο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριδας, διετέλεσε επί μακρά σειρά ετών πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου επί αειμνήστου Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου.

Η Επαρχιακή Σύνοδος, η οποία συνήλθε με αυτοπρόσωπη παρουσία στη Νέα Υόρκη και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ιεράρχες πλην του Ντένβερ Ησαΐα ασχολήθηκε με το Καταστατικό. Οπως αναγράφεται στο ανακοινωθέν «ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε συνοδικούς αρχιερείς για την δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έλαβε χώρα στο Φανάρι στις 8 Μαρτίου», πράγμα το οποίο ομολογείται ότι η ενημέρωση έγινε κατόπιν εορτής, αφού από μόνος του ο Ελπιδοφόρος έκανε τις προτάσεις χωρίς καμία εκ των προτέρων συνεννόηση με την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται από το Αρθρο 25 του ισχύοντος Καταστατικού.

Επισημαίνεται ότι τόσο για τη συνεδρίαση της Επιτροπής εν Φαναρίω, όσο και για την πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Επαρχιακή Σύνοδο να μεταβεί στο Φανάρι την κουφή εβδομάδα είχε αναφερθεί ο «Ε.Κ.» την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:
«Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε σήμερα την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο σε τακτική συνεδρίαση για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε συνοδικούς αρχιερείς για την δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έλαβε χώρα στο Φανάρι στις 8 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος:

Ενημερώθηκε για το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την πρόσκληση της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου να μεταβούν τα μέλη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου στο Φανάρι στις 5 Απριλίου, ευγνωμόνως αποδέχθηκε την πρόσκληση και αποφάσισε να μεταβεί σύσσωμη στην Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό.

Εκανε ομόφωνα δεκτή την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Θεοφ. Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στην χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων.

Ενημερώθηκε από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων (APC) για το πρόγραμμα σαββατισμού των κληρικών (Clergy Sabbatical Program).

Αποφάσισε να κάνει θερμή σύσταση προς τις εκκλησιαστικές χορωδίες να μη ψάλλουν στις ιερές ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες σε ευρωπαϊκή μουσική τα απολυτίκια, διότι τούτο επιφέρει σύγχυση στους πιστούς, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να τα ψάλλουν στη βυζαντινή κλασσική τους εκδοχή και δεν μπορούν να τα ψάλλουν στις πολλαπλές ευρωπαϊκού μέλους εκδοχές τους.

Ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Τέλος, αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων σε πνεύμα αδελφικής αγάπης ευχές για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.