Η συμβίωσή τους δεν θα αναγνωριστεί από την Αλβανία, αλλά το ομόφυλο ζευγάρι που είναι 15 χρόνια μαζί ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα.

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπεται στην Αλβανία και όπως σημειώνει το Reuters, η συμβίωσή τους δεν θα αναγνωριστεί από το κράτος. Αλλά το ζευγάρι, το οποίο παντρεύτηκε από δύο Βρετανούς πάστορες, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα.

«Η κοινωνία μας είναι πολύ πατριαρχική και ομοφοβική», δήλωσε η Ahmetaj πριν από την τελετή. «Αυτό είναι κάτι που αφορά εμάς, γιατί θα πρέπει η κοινωνία να αναμειχθεί;».

Λίγο πιο κάτω, η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του κτιρίου σε περίπτωση διαμαρτυρίας. Όταν ο γάμος ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, τα σχόλια ήταν γεμάτα μίσος. «Άρρωστοι άνθρωποι», ανέφερε ένας, «πρέπει να καείτε στην κόλαση», έγραψε ένας άλλος.

Albanian Lesbian Couple Holds Symbolic Wedding to Advocate For LGBTQ+ Rights

Αλβανία: Το ζευγάρι αγωνίζεται να εγγράψει ως παιδιά του τις δίδυμες κόρες που απέκτησε μέσω εξωσωματικής
Το ζευγάρι δεν κατάφερε να βρει έναν τοπικό ιερέα για να τους παντρέψει και έτσι προσκάλεσαν δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση. Παράλληλα, ζήτησε από το κοινό να μην δει την κίνηση ως πρόκληση και αντ’ αυτού να τη θεωρήσει ως εκδήλωση της αγάπης, της θέλησης και της δέσμευσής τους μετά από 15 χρόνια μαζί.

Εκτός από τον αγώνα τους να παντρευτούν νόμιμα, το ζευγάρι αγωνίζεται επίσης να εγγράψει σωστά τις δίδυμες κόρες του. Το ζευγάρι υποδέχτηκε τα δίδυμα πριν από περίπου τρία χρόνια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά δεν μπόρεσαν να εγγράψουν τα παιδιά ως γονείς.

Καθώς ο αλβανικός νόμος αναγνωρίζει μόνο μια μητέρα και τον πατέρα, ο μόνος τρόπος για να εγγραφούν τα κορίτσια θα ήταν να το κάνουν με τη Μάρα ως ανύπαντρη μητέρα.

Σε περίπτωση που ο νόμιμος γονέας πεθάνει ή αρρωστήσει σοβαρά, ο άλλος δεν θα είχε κανένα δικαίωμα πάνω στα παιδιά και θα κινδύνευαν να τεθούν υπό φροντίδα ή ακόμη και να υιοθετηθούν.

Το ζευγάρι πήγε την κυβέρνηση στο δικαστήριο και έχασε πριν καταθέσει υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη και οι μητέρες δηλώνουν έτοιμες να την παραπέμψουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εάν χρειαστεί.

Εξοργισμένη με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών η αλβανική κοινωνία – «Πυρά» για το «σκάνδαλο» σε βάρος του δημάρψχου Τιράνων
Ωστόσο, η υπόθεση έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη στην αλβανική κοινωνία, η οποία θεωρεί σε μεγάλο βαθμό τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και απορρίπτει σημαντικά τις σχέσεις και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Euronews Albania διαπίστωσε ότι το 94,2% των ανθρώπων θα απέρριπτε ένα μέλος της οικογένειας LGBT, το 81,1% έναν δάσκαλο παιδιού, το 63,8% έναν γείτονα και το 61% έναν συνάδελφο. Ένα επιπλέον 86,3% του πληθυσμού δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της LGBT κοινότητας.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν επίσης δημοσιεύσει άρθρα που αποκαλούν τον γάμο «σκάνδαλο» και επικρίνουν τον Veliaj ότι επέτρεψε να γίνει ο γάμος στις εγκαταστάσεις του δήμου. Ομοίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από προσβλητικά και μίσους σχόλια εναντίον του ζευγαριού.

Το ζευγάρι έχει επίσης δεχθεί σοβαρές απειλές κατά της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που το οδήγησε να υποβάλει καταγγελίες στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Αλβανία πρέπει να επιτρέψει τον γάμο ομοφύλων μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti να τον νομιμοποιήσει, ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Αλβανία, Silvio Gonzato, είπε ότι δεν αποτελεί μέρος του κεκτημένου της ΕΕ.

Συνέχισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά «νομίζω ότι η θεμελιώδης αρχή είναι αυτή της μη διάκρισης. Άρα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

«Υπάρχει σίγουρα πρόοδος που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.