Δυο ανακοινώσεις με διευκρινίσεις για εκκλησιαστικές Αρχές που λειτουργούν στην Αυστραλία, αλλά δεν υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δυο ανακοινώσεις που έφτασαν στον «Νέο Κόσμο» την ίδια μέρα επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσον αφορά Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από την Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Περιήλθε μόλις πρόσφατα στην αντίληψή μας, δημοσίευμα της εφημερίδας σας “Νέος Κόσμος”, στην ηλεκτρονική της έκδοση, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

“Στην Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάγεται η Ελληνική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας”.

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, ανήκει όπως πάντοτε στην πνευματική δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας. Παρακαλούμε όπως προβείτε στην απαραίτητη διόρθωση του ανακριβούς δημοσιεύματος.

Ο Πρόεδρος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΠΥΡΟΣ».

Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε να μιλήσει με τους κυρίους Γκόνη και Ππύρo, για να μας διευκρινίσουν κάποια πράγματα, αλλά μέχρι την στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Η δεύτερη ανακοίνωση μας στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η οποία, όπως μιας διευκρινίστηκε είναι τελείως διαφορετικός εκκλησιαστικός οργανισμός από την Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξης Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας.

Έως πριν λίγες μέρες αναφερόταν στην σελίδα της Μητρόπολης στο διαδίκτυο ότι «σχετιζόταν» με την Ελληνική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας, αλλά η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Η Ελληνική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας υπάγεται στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, αλλά, σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολης Αυστραλία και Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί της για να υπαχθεί στη δικαιοδοσία της.

Στο Δελτίο Τύπου η Μητρόπολη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να καταγγείλουμε προς όλους την παραπληροφόρηση που δέχεστε από τις εφημερίδες “Νέος Κόσμος” και “Εθνικός Κήρυκας”:

1. Σε άρθρο τους είπαν πως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας έχει επέλθει κάτω από την Μητρόπολή μας – το αρνούμεθα κατηγορηματικώς.

2. Σε άρθρο τους μίλησαν για την χειροτονία του Μητροπολίτου μας κ. κ. Λουκά από την Κοινότητα Αδελαΐδας – το αρνούμεθα κατηγορηματικώς μια και ο Μητροπολίτης μας έχει χειροτονηθεί από το 2014.

Σε άρθρο του “Νέου Κόσμου”, γραμμένο από κάποια “κυρία” που αποκαλείται “Τ.Τ.”, απαντούμε τα εξής:

α. Η Ιερά Μονή μας παραμένει κλειστή προς τους “πιστούς” σαν και αυτήν, διότι η μικρή μας Κοινότητα έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια ΑΚΕΡΑΙΑ την πραγματική Ορθοδοξία και δεν χρειάζεται “πιστούς” του είδους της μια και είμαστε μονιασμένοι, αγαπημένοι και το έργο μας είναι γνωστό στον Θεό. Δεν χρειαζόμαστε κάμερες να μας ακολουθούν, “υποτακτικούς”, οδηγούς και γενικά προσωπολάτρες για να μας επαινούν.

β. Είπε η ίδια “κυρία” πως την Αρχιεπισκοπή μας δεν την αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και λοιπόν; Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει πολλές Αρχιεπισκοπές και Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Ελλάδος (για να μαθαίνετε και ιστορία). Αυτό σημαίνει τίποτα; Το μόνον που σημαίνει είναι πως ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου που διδάσκει με πομπώδη φωνή για το τί δίδαξε ο Χριστός, αυτός είναι ο πρώτος που καταπατεί το κυρίαρχο δίδαγμα του Κυρίου μας: “Καμιά διάκριση δεν πρέπει γίνεται αν είναι Ιουδαίος ή όχι, γιατί ο ίδιος είναι Κύριος για όλους, που σκορπά πλούσια τη χάρη του σ’ όλους όσοι τον επικαλούνται”. (Ρωμαίους 10:12).

Τα παραπάνω θεωρούνται παραπληροφόρηση του Λαού και η Μητρόπολή μας επιθυμεί να ανακοινώσει πως από το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πως οι παραπάνω «εφημερίδες» ούτε με εμάς ήλθαν σε επαφή για να εξακριβώσουν τις πληροφορίες τους, αλλά ούτε και με την Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας. Περαιτέρω, η Μητρόπολή μας όντως βρίσκεται σε επικοινωνία και συνομιλίες με το Συμβούλιο των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αυστραλίας για πιθανή συνεργασία, αλλά δεν έχουν όμως επέλθει ακόμη κάτω από την Μητρόπολή μας και δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Αγαπητοί Αδελφοί, οι αυτολεγόμενες αυτές «εφημερίδες» απέτυχαν παταγωδώς για άλλη μία φορά να αποδείξουν μια υποτιθέμενη “σκευωρία”, προσέφεραν σε όλους εσάς απόλυτη παραπληροφόρηση και απέδειξαν για άλλη μια φορά πως καταχράζονται την θέση ισχύος που έχουν ως ΜΜΕ, αλλά και επιβεβαίωσαν την παροιμία “ο μονόφθαλμος που οδηγεί τους τυφλούς”. Για άλλη μία φορά δεν έχουν τίποτα σοβαρό να πουλήσουν οι φυλλάδες τους στον αγράμματο κοσμάκη και εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια τους της Αγγλικής προφασίζονται την δημοσιογραφική ιδιότητα τους που είναι επιπέδου “Κατίνας”.

Τα άρθρα τους επίσης αναφέρθηκαν πολλές φορές σε «κουμάσια» ιερέων και Αρχιερέων που οι Ελληνικές Κοινότητες έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Είναι αλήθεια πως οι Ελληνικές Κοινότητες της Ομοσπονδίας στο παρελθόν έχουν πέσει θύματα δυνών ομάδων “Συνόδων” και υποτιθέμενων “κληρικών”. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν τον αγώνα ώστε να κρατήσουν άσβεστο το πνεύμα του Ελληνισμού ερχόμενοι καθημερινά αντιμέτωποι με τεράστιες οικονομικές, διοικητικές και οργανωτικές αντιξοότητες. Πάντα όμως αναγνώριζαν το λάθος τους.

Αυτές οι εφημερίδες δεν σας λέγουν την αλήθεια πως οι επιτήδειοι αυτοί είναι τόσο καλά κρυμμένοι πίσω από το «ράσο» που μπορούν να κοροϊδέψουν και άγιο. Αυτοί οι επιτήδειοι, είναι δειλά χαμαιτυπεία που ασχολούνται μόνον με το στέλνουν ανώνυμα γράμματα, να δημοσιοποιούν ψευδές φωτογραφίες και γενικά να ασχολούνται με τους άλλους.

Ο λαός πρέπει να καταλάβει πως «αργία μήτηρ πάσης κακιάς» που σημαίνει πως δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν. Αυτό όμως που δυστυχώς επιτυγχάνουν είναι να εξυπηρετούν αυτές τις φυλλάδες ώστε να πουλάν τις κατινίστικες αϊδίες τους. Αυτές οι “εφημερίδες” δεν έχουν καμμιά απολύτως σοβαρότητα και είναι λυπηρό διότι αντί να συμβάλουν στην αμερόληπτη ενημέρωση του λαού καθώς και στην συσπείρωση όλων των Εκκλησιών μας που έχουν αδειάσει (Αρχιεπισκοπικές και μη) , διαβάλουν τον Κοινοτικό Θεσμό αλλά και την νοημοσύνη μας. Συγχαρητήρια! Θα πρέπει να ντρέπονται για την κατάντια τους αλλά και για το “δημοσιογραφικό” τους ρεντίκολο.

Για τα παραπάνω ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αλεξανδράτος, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας κατέθεσε ένορκη αναφορά στο Αυστραλιανό Ελεγκτικό Συμβούλιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά των Εφημερίδων “Νέος Κόσμος” και “Εθνικός Κήρυκας” και αναφορά στον Ελεγκτή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τον όρο “Αντικανονικός Ιερέας”.
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας».

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ «ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ»

Ο «Νέος Κόσμος» μίλησε με τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Αλεξανδράτο, ο οποίος μας είπε ότι βρίσκεται στο Μοναστήρι της Μητρόπολης στη Μελβούρνη, αλλά κάθε εβδομάδα πηγαίνει στο Νιούκαστλ (Νέα Νότια Ουαλία) για να εξυπηρετήσει την εκεί εκκλησία.

Επίσης, μας είπε πως και ο Μητροπολίτης Λουκάς, αν και είναι Μητροπολίτης Αυστραλίας ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Μας επιβεβαίωσε επίσης πως ήταν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση πριν γίνει Επίσκοπος.

Σημείωσε, τέλος, δε πως η προσφυγή του στο Press Council δεν αφορά τον «Νέο Κόσμο» και κακώς αναφέρθηκε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.