Νηστεία Χριστουγέννων. Πότε ξεκινάει, πώς την ακολουθούμε, ποια η σημασία της;

Για τους περισσότερους ο Δεκέμβρης συνδέεται με την προσμονή των Χριστουγέννων, και ελάχιστοι έχουν στο μυαλό τους τη νηστεία. Μόλις μπει ο μήνας των Χριστουγέννων ψάχνουμε στην Αργυρώ τι τρώμε τα Χριστούγεννα του 2021 και όχι τι τρώμε στη νηστεία. Είναι, μάλιστα, πολλοί που, πριν το 2021, αγνοούσαν ακόμη και ότι υφίσταται η νηστεία των Χριστουγέννων. Τα πράγματα άλλαξαν αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα της πανδημίας, τα δυσκολότερα με διαφορά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών. Τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν γεμάτα πόνο και αγωνία και δεν είχαν τη λάμψη άλλων Χριστουγέννων. Όμως τα τελευταία Χριστούγεννα ήταν κατανυκτικά και έγιναν για πολλούς η αφορμή να γνωρίσουν τη νηστεία των Χριστουγέννων. Καθόσον όλοι ήταν στο σπίτι αναζητούσαν συνταγές για φαγητά και γλυκά για να δώσουν μια γιορτινή νότα την περίοδο των Χριστουγέννων που ήταν τόσο διαφορετικά.

Η νηστεία των Χριστουγέννων
Δεύτερη μεγαλύτερη περίοδος νηστείας μετά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθόδοξου λαού μας και ως σαρανταήμερο. Όπως μαθαίνουμε από την Αργυρώ, η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Η Αργυρώ μάς πληροφορεί επίσης τι επιτρέπεται και τι όχι να τρώμε στη νηστεία των Χριστουγέννων. Μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου επιτρέπεται να «καταλύουμε», δηλαδή να τρώμε ψάρι, αλλά όχι την Τετάρτη και την Παρασκευή. Στη νηστεία των Χριστουγέννων «καταλύουμε» επίσης ψάρι, στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου. Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου τα πράγματα δυσκολεύουν. Επιτρέπεται μόνο «κατάλυση» οίνου και ελαίου εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, οπότε η νηστεία είναι ανηλεής, δηλαδή αλάδωτη. Για τους πολύ αποφασισμένους, υπάρχουν ακόμη και μέρες ξηροφαγίας.

Αν αποφασίσετε να επιχειρήσετε τη νηστεία των Χριστουγέννων το 2021, η Αργυρώ θα γίνει πολύτιμη βοηθός σας. Στην Αργυρώ θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών ακόμη και χωρίς λάδι, που κάνουν τη νηστεία των Χριστουγέννων λιγότερο…νηστίσιμη.

Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι μια νέα ευκαιρία
Είναι πολλοί αυτοί που αρκετά επιπόλαια θεωρούν τη νηστεία των Χριστουγέννων και κάθε άλλη νηστεία μια παλιομοδίτικη ξεπερασμένη παράδοση. Η άποψη αυτή απέχει από την πραγματικότητα. Εκείνοι που πρώτη φορά επιχείρησαν τη νηστεία των Χριστουγέννων τον δύσκολο χειμώνα του 2020 ανακάλυψαν τη μεγάλη αξία των νηστειών. Με τη νηστεία των Χριστουγέννων το 2020 δεν καθάρισαν μόνο το σώμα τους, αλλά και την ψυχή τους. Μέσα από τη στέρηση τροφής οι άνθρωποι αυτοσυγκεντρώνονται, κατά κάποιον τρόπο διαλογίζονται για το τι είναι σημαντικό και τι όχι. Η νηστεία των Χριστουγέννων αποδείχτηκε σωτήρια το 2020 για πολλούς ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε ότι την αξία της στέρησης τροφής, για τους ίδιους λόγους, αναγνωρίζουν και άλλες θρησκείες πέρα από τη χριστιανική. Τα οφέλη τής νηστείας είναι κοινά για όλους και δε γνωρίζουν θρησκείες και σύνορα.

Πότε αρχίζει η νηστεία Χριστουγέννων
Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.

Πώς γίνεται
Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής:

Από 15 έως 21 Νοεμβρίου:

Kατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου:

Kατάλυσις ιχθύος.
Από 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου:

Τα Σάββατα και τις Κυριακές κατάλυσις ιχθύος.
Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη κατάλυσις ελαίου.
Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν γιορτές.

Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου:

Kατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
νηστεία Χριστουγέννων

Στην κατηγορία νηστεία του argiro.gr θα βρείτε πολλές νηστίσιμες συνταγές για να διαλέξετε.

Λίγα Ιστορικά στοιχεία για τη νηστεία Χριστουγέννων
Μέχρι τα μέσα του τέταρτου αιώνα, η Ανατολική Εκκλησία γιόρταζε μαζί και τη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού, τα Επιφάνεια, την ίδια ήμερα, στις 6 Ιανουαρίου. Τα Χριστούγεννα ως ξεχωριστή γιορτή, εορταζομένη στις 25 Δεκεμβρίου έφτασε στην Ανατολή από τη Δύση γύρω στα τέλη του ίδιου αιώνα.

Με τη διαίρεση της άλλοτε ενιαίας γιορτής και την καθιέρωση τριών ξεχωριστών, της Γέννησης την 25η Δεκεμβρίου, της Περιτομής την 1η και της Βάπτισης την 6η Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε και το λεγόμενο Δωδεκαήμερο, δηλαδή το γιορτινό χρονικό διάστημα από τις 25 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου. Έτσι διασώθηκε κατά κάποιο τρόπο η αρχαία ενότητα των δύο μεγάλων γιορτών, αυτή της Γέννησης και της Βάπτισης του Κυρίου.

Νηστεία Χριστουγέννων

Πώς ξεκίνησε
Η μεγάλη σημασία που απέκτησε με την πάροδο του χρόνου στη συνείδηση της Εκκλησίας η νέα γιορτή των Χριστουγέννων και η ευλάβεια των πιστών και ιδιαίτερα των μοναχών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση και της προ των Χριστουγέννων νηστείας. Σ’ αυτό ασφαλώς επίδρασε και η διαμορφωμένη από τότε τεσσαρακονθήμερη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που προηγείται του Πάσχα.

Όπως η γιορτή έτσι και η νηστεία, ως προετοιμασία για την υποδοχή των γενεθλίων του Χριστού, εμφανίστηκε αρχικά στη Δύση, όπου η νηστεία αυτή ονομαζόταν Τεσσαρακοστή “του άγιου Μαρτίνου” επειδή άρχιζε από την γιορτή αυτού του άγιου της Δυτικής Εκκλησίας. Το ίδιο έγινε και σ’ εμάς, όπου πολλοί τη νηστεία των Χριστουγέννων ονομάζουν “του άγιου Φιλίππου” επειδή προφανώς αρχίζει την επομένη της μνήμης του Αποστόλου.

Νηστεία Χριστουγέννων

Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες, που έχουμε για τη νηστεία προ των Χριστουγέννων, ανάγονται για τη Δύση στον πέμπτο και για την Ανατολή στον έκτο αιώνα.

Η νηστεία στην αρχή, όπως φαίνεται, ήταν μικρής διάρκειας. Πιθανότατα ξεκίνησε σαν επταήμερη, όμως υπό την επίδραση της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έγινε και αυτή σαράντα ήμερες, χωρίς να γίνει τόσο αυστηρή όσο αυτή του Πάσχα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.