Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 1/14 Ιουνίου στις Καρυές του Αγίου Όρους η εγκαθίδρυση της νέας Ιβηριτικής Επιστασίας με Πρωτεπιστάτη τον μοναχό Χριστόφορο Ιβηρίτη και τους Επιστάτες Ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό, μοναχό Νικηφόρο Φιλοθείτη Ιερομόναχο Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη.

Σύμφωνα με τα θέσμια του Αγίου Όρους κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο (14 Ιουνίου με το νέο) πραγματοποιείται η καθιερωμένη τελετή Εγκαθίδρυσης της Ιεράς Επιστασίας. Παρουσία σήμερα αντιπροσώπων των είκοσι Μονών, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, πραγματοποιήθηκε στο ναό του Πρωτάτου η καθιερωμένη τελετή.

Μετά το πέρας της τελετής η νέα Ιερά Ιβηρίτικη Επιστασία με τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και τους επίσημους κατευθύνθηκαν στο Συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας όπου προσφέρθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.

Ακολούθησε η πρώτη Συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας κατά την οποία μοιράστηκαν τα διακονήματα της Ιεράς Κοινότητος.

Η Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Κοινότητας και κατά δεύτερον ασκεί τα λεγόμενα δημαρχιακά καθήκοντα. Επίσης, είναι αυτή που έρχεται σε άμεση επαφή με τα όργανα του κράτους, τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ καταρτίζει και την Ημερήσια Διάταξη κάθε σύναξης της Ιεράς Κοινότητος. Οι είκοσι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους διαιρούνται σε πέντε τετράδες, καθεμιά από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία για ένα έτος (από 1 Ιουνίου έως 31 Μαΐου του επομένου) την Ιερά Επιστασία. Φέτος μαζί με τη Μονή Ιβήρων την τετράδα συμπληρώνουν οι Μονές Παντοκράτορος, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.