Για να ισχύσει η κατάργηση της αλλαγής ώρας, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Οδηγία 2000/84 του 2001, μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει «σε εύθετο χρόνο». Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 03:00. Και στις 28 Μαρτίου θα πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο. Εως τότε, ίσως να έχει διευκρινιστεί το εάν η αλλαγή σε θερινή ώρα, μια συνήθεια 44 χρόνων, θα περάσει στην Ιστορία.

Στις 12/9/2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής, παραχωρώντας σε κάθε μέλος της Ε.Ε. το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη μονιμοποίηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας στην επικράτειά τους. Ακολούθως, στις 26/3/2019 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε. (TRAN) περί διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας.

Μάλιστα, η τελευταία αλλαγή ορίστηκε για την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Παρ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο επί του θέματος, δεν έχει πειστεί ότι η μονιμοποίηση της μίας ή της άλλης ώρας εξυπηρετεί εξίσου όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών (Διεύθυνση Δράσεων Εξωστρέφειας και Διεθνών Θεμάτων), επί του παρόντος το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αρχίζοντας αντίστροφα, δηλαδή από την ενδεχόμενη κατάληξη της μίνι περιπέτειας, η Ελλάδα θα υιοθετήσει μόνιμα τη θερινή ώρα.

Αυτό θα ισχύσει υπό δύο προϋποθέσεις:
α) Η χώρα μας θα κληθεί να επιλέξει μία από τις δύο ζώνες ώρας, τη χειμερινή ή τη θερινή.
β) Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να καταργήσει την αλλαγή ώρας.

Ωστόσο, το τέλος στην αλλαγή ώρας δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και αμετάκλητα – ασχέτως εάν έχει επικρατήσει η βεβαιότητα ότι την άνοιξη του 2021 θα είναι η τελευταία φορά που τα ρολόγια θα ρυθμιστούν κατά 60 λεπτά προς τα εμπρός ή πίσω, εφόσον η αλλαγή ώρας γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Αυτή η συνήθεια έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 44 χρόνια, δηλαδή από το 1976, όταν εισήχθη η αλλαγή ώρας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, υπό την πίεση της τότε πετρελαϊκής κρίσης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.