Αλλαγή ώρας 2019 σε χειμερινή. Πότε αλλάζει η ώρα.Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019

Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 είναι η 27 Οκτωβρίου 2019

Επομένως την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00

Κάθε Πότε αλλάζει η ώρα
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00)

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00)

Κατάργηση της αλλαγής ώρας. Με απόφαση κάθε κράτους η επιλογή χειμερινής ή θερινής ώρας
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021

Οκτώβριος -Έθιμα

Ο δέκατος μήνας του χρόνου είναι ο Οκτώβριος. Ουσιαστικά είναι και ο πρώτος μήνας του φθινόπωρου, καθώς οι μέρες του Σεπτέμβρη μάλλον καλοκαίρι θυμίζουν.

Αυτόν τον μήνα ο καιρός ψυχραίνει και οι βροχές κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτές είναι εξάλλου που βοηθούν στη σπορά των χωραφιών, τα οποία έχουν «ξεκουραστεί» κατά τους θερινούς μήνες.

Γι΄ αυτό και μέσα στην ελληνική λαογραφία ο μήνας αυτός ονομάζεται Σποριάς. Αυτό παριστάνει και το γλυπτό που εικονίζεται.

Το όνομά του είναι λατινικό. Αν έχεις παρακολουθήσει τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν για τους προηγούμενους μήνες, θα γνωρίζεις ήδη ότι το ρωμαϊκό ημερολόγιο άρχιζε από τον μήνα Μάρτιο.

Έτσι, ο Οκτώβριος ήταν ο όγδοος μήνας. Το όνομά τους δηλώνει αυτό ακριβώς – τη σειρά του στο ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Για τους Έλληνες ο μήνας αυτός σηματοδοτεί τη χειμερινή περίοδο και για τους αγρότες την αρχή των χειμωνιάτικων εργασιών.

Υπάρχουν μάλιστα και δύο γιορτές που προσδιορίζουν και οριοθετούν τα δύο εξάμηνα του χρόνου. Είναι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, έξι μήνες αργότερα (23 Απριλίου), με την οποία αρχίζουν οι καλοκαιρινές εργασίες. Και, όπως είπαμε, η πρώτη εργασία είναι η σπορά των χωραφιών. Η Εκκλησία μάλιστα έχει ορίσει να διαβάζεται η παραβολή του καλού σπορέα τη δεύτερη Κυριακή του μήνα αυτού. Αυτή τη μέρα αρχίζει επίσημα η κατηχητική περίοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Τον μήνα αυτόν γιορτάζουν και οι πολιούχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της πατρίδας μας. Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης για την Αθήνα και ο Άγιος Δημήτριος για τη Θεσσαλονίκη.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, επειδή εκτός από τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, η πόλη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Αυτό συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 1912, όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη, προλαβαίνοντας τους Βουλγάρους που τη διεκδικούσαν. Εδώ και μερικές δεκαετίες αυτή την εποχή τελούνται εκδηλώσεις στην πόλη με τον τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», προς τιμή, βέβαια, του Αγίου Δημητρίου.

Άλλη μια μεγάλη επέτειος, πανελλήνια αυτή, είναι η δεύτερη εθνική μας γιορτή, η 28η Οκτωβρίου, η γιορτή του ΟΧΙ. Είναι η ανάμνηση της ηρωικής μέρας που οι Έλληνες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους Ιταλούς να πατήσουν τα εδάφη τους και η αρχή της ελληνικής εποποιίας στα βουνά της Πίνδου, όλον τον χειμώνα του 1940-41.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.