Στην θρησκευτική αντιπαράθεση στην οποία οδηγεί η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ κατά τις εργασίες της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, που έλαβαν χώρα στην Ιερά Μονή Anba Bishoy στην περιοχή Ουάντι Αλ Νατρούν (Νιτρία) της Αιγύπτου, χθες, 16 Μαΐου 2022.

Ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για θρησκευτικό φονταμενταλισμό, απαράδεκτα φαινόμενα ακραίας βίας και τρομοκρατικό πολυμορφισμό, που οδηγούν στον τραγικό ξεριζωμό των χριστιανών από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο τι μπορεί να κάνουν οι εκκλησίες για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνέχεια του διαλόγου με τις άλλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής και δη με την κρατούσα, μουσουλμανική.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία της παρούσης Συνελεύσεως υπό τον γενικό τίτλο «θαρσεῖτε ἐγῶ εἰμί· μὴ φοβεῖσθε»ο Μακαριώτατος, ωμίλησε ως ακολούθως:

«Αγαπητοί μου εν Κυρίω Αδελφοί και Σύνεδροι,

Με αισθήματα βαθυτάτης συγκίνησης και αφάτου χαράς απευθυνόμαστε σήμερα στην 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, η οποία συνέρχεται στην φιλόξενη Νειλοχώρα μας, μετά από έξι χρόνια εν μέσω μυρίων προβλημάτων, πραγματοποιώντας έναν άθλο και δια τούτο αναφωνούμεν το είδεν ο Αβραάμ την ημέραν Κυρίου και εχάρη.

Η συνέλευσή μας αυτή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας πάρα πολύ κρίσιμης περιόδου κατά την οποία αναζωπυρώνεται τα μέγιστα η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης που οδηγεί εκτός από την πολιτική και στην θρησκευτική αντιπαράθεση, η οποία ίσταται όπως τα ανηγμένα στόματα των θηρίων της Αποκαλύψεως με προοπτική δυσοίωνη για τους χριστιανούς μας. Η εξάπλωση ολοένα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην γειτονιά μας, τα απαράδεκτα φαινόμενα ακραίας βίας και ο τρομοκρατικός πολυμορφισμός, οδηγούν στον, τραγικό για εμάς, ξεριζωμό των χριστιανών από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Άπαντες το γνωρίζουμε αυτό και το βιώνουμε. Βιώνουμε το φαινόμενο της δυσμενούς δημογραφικής, εις βάρος των Χριστιανών, ανατροπής που γεννά η αβεβαιότητα και η επισφάλεια του Χριστιανισμού της Μέσης Ανατολής. Μας εγκαταλείπουν διότι δεν μπορούν να βρουν δίκαιη και μόνιμη λύση των προβλημάτων τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.